Plíšková hraje o výhru ve Wimbledonu. Její trenér dělal bodyguarda Williamsové

Nikdo mu neřekne jinak než Sascha. Ale on je oficiálně Aleksandar a narodil se před 36 a půl roky v Srbsku. Rodina ale odešla do Německa a on vyrůstal na předměstí Mnichova. Nyní je Aleksandar „Sascha“ Bajin trenérem české tenistky Karolíny Plíškové, povede v sobotu od 15.00 hodin za celkovým vítězstvím ve Wimbledonu. Na rozdíl od Plíškové u něj nejde o žádnou novinku.

Bajin má za sebou neobvyklou kariéru. Zpočátku působil jako „hitting partner“, volně přeloženo „úderový pomocník“, později jako trenér. A to i u vítězek grandslamových turnajů a světových jedniček.

Vždyť Bajin byl u 12 ze 24 grandslamových triumfů Američanky Sereny Williamsové, nejlepší a nejvíce vydělávající tenistky v historii. V roce 2015 přešel k Bělorusce Viktorii Azarenkové, pak také vedl bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska.

Na ni navázala spolupráce s Japonkou Naomi Ósakovou, kterou dovedl k jejímu prvnímu vítězství na grandslamovém turnaji. V památném finále US Open 2018 v newyorském Flushing Meadows proti až bláznivě hrající a chovající se…

… ano, Sereně Willimasové!

Poté, co ji jeho nová svěřenkyně Naomi přemohla a odpovídala na otázky na tiskové konferenci, Bajin o patro výše v hráčské loži zkušeným způsobem otevřel láhev drahého šampaňského a první skleničku vypil podle očitých svědků během dvou sekund.

Od srdce se zasmál bezstarostným odpovědím Ósakové a potřásl si rukou s každým, kdo mu přišel pogratulovat. S každou gratulací se zhluboka nadechl a vydechl. A než tisková konference skončila, láhev šampaňského vyprázdnil.

Trenérská angažmá Aleksandara Bajina

Období Tenistka Úspěchy
2007–2015 Serena Williamsová (USA) vítězka 24 grandslamů, bývalá jednička
2015–2017 Viktoria Azarenková (Bělor.) vítězka 2 grandslamů, bývalá jednička
2017–2018 Caroline Wozniacká (Dán.) vítězka 1 grandslamu, bývalá jednička
2018–2019 Naomi Ósakaová (Jap.) vítězka 4 grandslamů, bývalá jednička
2019–2020 Kristina Mladenovičová (Fr.) vítězka 7 grandslamů ve čtyřhrách
od listopadu 2020 KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (ČR) 1 finále na US Open, bývalá jednička

Své tehdejší rozpoložení popsal jako stav člověka, který se celé dny tahal s těžkým batohem a teď ho odložil. Hluboký nádech, hluboký výdech: „Tři roky jsem žil se Serenou ve stejném domě jako její tréninkový partner. Proto se mi teď stále kvůli tomu vynořovaly vzpomínky, jako bych se doslova díval na scény z filmu, až mě to neuvěřitelně rozrušilo,“ vybavoval si Bajin po svém prvním vítězství na Grand Slamu s Japonkou, která však téměř celý život žije v USA.

Bajin se sice narodil v Srbsku, ale má německé občanství. Šlo o talentovaného tenistu, v mládežnických kategoriích patřil k nejlepším v zemi našich západních sousedů.

Jenže vše změnila smrt jeho otce, když mu bylo 15 let. A mladý Sascha bez svého vzoru a trenéra ztratil zájem o profesionální kariéru. Nejlepší umístění ve světovém žebříčku bylo 1149. místo. Hrál druhou bundesligu v Iphitosu Mnichov a pracoval jako trenér. Jako mladého ho jeden z kolegů doporučil týmu Sereny Williamsové, aby tehdy třiadvacetiletého hráče zaměstnala jako tzv. úderového partnera.

Chci každý den Serenu rozesmát. A to, i kdybych u toho měl dělat opičky. To je důležitější, než kdybych jí měl říkat, jak má zahrát forhend.

„Hitting partner“ musí při tréninku napodobovat soupeře na druhé straně sítě, jindy i dokonce působit jako „masér duše“. Je to složitá práce, která vám slávu nepřinese. Když se o Bajinovi jako tréninkovém partnerovi před léty psalo, tak i proto, že na něj Williamsová křičela, aby na ni hrál agresivněji a ne jen „přepinkával“ míče přes síť.

Později se Bajin „přerodil“ v jednoho z nejbližších důvěrníků celé rodiny. Jak psala německá média, stal se tréninkovým partnerem, později trenérem, ale též bodyguardem a dobrým přítelem, děvečkou pro všechno či medvídkem na hraní.

Sám o tom říkal, že to byl úvazek na 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu a 365 dnů v roce. „Chci každý den Serenu rozesmát,“ vyprávěl v rozhovoru pro německý portál Spox a jen s mírnou nadsázkou vysvětlil: „A to, i kdybych u toho měl dělat opičky. To je důležitější, než kdybych jí měl říkat, jak má zahrát forhend.“

Kromě „opiček“ Bajin pronajímal kurty, organizoval tréninky, dopravu, ale také radil při nákupech nebo Serenu či její sestru Venus doprovázel na párty. Jak hluboký byl jejich vztah prozrazuje i věta, kterou pronesl v roce 2014: „Serena je ale často stejná jako všechny ženy. Také ona sama o sobě pochybuje.“ Přesto ji označoval jako šéfovou se srdcem.

Když Serena Williamsová kvůli zranění nohy a následné embolii osm měsíců netrénovala ani nehrála, dál mu platila nekrácenou mzdu. A pro US Open 2012 mu pronajala apartmán na vyhlášené newyorské Páté avenue.

Sascha přivezl Serenu jako neobyčejnou návštěvu také do řadového domku ve Feldmochingu na předměstí Mnichova ke své mamince. Ta vzácnou a světově známou dámu pohostila řízkem s bramborovým salátem. Až se Serena nejen nad pohostinností, ale i kuchařským uměním paní Bajinové rozzářila.

Její syn získal u amerického tenisového klanu přezdívku Big Sascha (Velký Sascha) a Williamsovi ho velmi respektovali pro loajalitu a diskrétnost. „Serena o mně ví víc než moje máma. A to obchodní mezitím splynulo s tím privátním,“ dokreslil kouč i bodyguard v jedné osobě vztah se Serenou.

Když se po osmi letech rozcházeli, Bajin měl jen slova uznání a vděčnosti a má je dosud: „Náš vztah je pořád velmi dobrý. Doba se Serenou byla jedinečná, protože ona je něco neobyčejného, absolutní superstar.“

Při „pohovoru“ s Ósakaovou se zranil. Přesto ho vzala

Při „pohovoru“ o místo u Naomi Ósakové si Bajin podvrtl kotník. Když Japonka na tiskové konferenci řekla, že si ho najala, protože tehdy hrál i přes obrovskou bolest, přikývl. Ze spolupráce se radoval také Bajin, protože brzy odhalil, že Ósakaová byla výjimečně talentovaná již před tím.

V roce 2017 porazila na US Open obhájkyni titulu Angelique Kerberovou z Německa. Ale až s Bajinem prorazila mezi světovou elitu. Na jaře roku 2018 v Miami poprvé v životě porazila svůj idol Serenu Williamsovou a v září stejného roku ve 20 letech získala svůj první grandslamový titul. Opět po vítězství nad Serenou.

Bajin podle jedněch není častým řečníkem. Druzí ho popisují jako zábavného chlapíka s mnoha zajímavými historkami. S jeho šviháckým obličejem a vytrénovaným tělem byste si ho mohli splést s účastníkem juniorského turnaje. Ale ti, kdo s ním mluví, zjišťují, že vystupuje nesmírně přátelsky, že o tenise říká velmi chytré věci, že také chápe, jak osamělí mohou tenisté na kurtu někdy být.

Teď pracuje s další bývalou světovou jedničkou. Karolínou Plíškovou, současnou třináctkou žebříku WTA. A dělá vše proto, aby ji v sobotu od 15:00 hodin dovedl za triumfem ve Wimbledonu. V cestě stojí současná světová jednička Australanka Ashleigh Bartyová.

Tagy: