Wimbledon: Plíšková smetla Golubicovou a je v semifinále. Tažení Muchové skončilo

Tenistka Karolína Plíšková smetla ve čtvrtfinále Wimbledonu Švýcarku Viktoriji Golubicovou dvakrát 6:2 a poprvé v kariéře okusí semifinále slavného grandslamového turnaje. Postoupit premiérově mezi čtyři nejlepší na travnatém majoru chtěla také jiná Karolína – Muchová. Ta na rozdíl od své jmenovkyně nejde dál. Na centrálním dvorci podlehla Angelique Kerberové 2:6 a 3:6 a německá tenistka tak může v Londýně navázat na zisk trofeje z roku 2018.

Karolína Plíšková bojovala o svou premiérovou účast v semifinále Wimbledonu s nepříjemnou Švýcarkou Viktorijí Golubicovou. S tou hrála zatím jediný zápas ve Fed Cupu a prohrála. Ve čtvrtfinále Wimbledonu jí ale nedala šanci. O postup do finále se turnajová osmička střetne ve čtvrtek s vítězkou utkání mezi Tunisankou Ons Džabúrovou a druhou nasazenou Arynou Sabalenkovou z Běloruska.

Zápas, ve kterém Plíšková svou soupeřku celkem čtyřikrát „brejkla“, trval bez devíti minut hodinu a půl. „Jsem superšťastná, že jsem poprvé v semifinále Wimbledonu. Musela jsem tvrdě pracovat, abych se dostala na tenhle dvorec,“ řekla Plíšková po utkání.

Češka při svém podání převážně dominovala. Své gamy získávala hravě. Na výměny docházelo většinou jen při servisu Švýcarky, kterou Plíšková dostávala razantními údery pod tlak. Ve druhém setu byly výměny delší, po jedné z nich doběhla míč za sítí, poslala ho křížně zpět a za potlesku fanoušku zvedla zaťatou pěst do vzduchu.

Finále hrála v roce 2016 na US Open

V grandslamovém semifinále je Plíšková počtvrté v kariéře. Stejně daleko se dostala na Australian Open 2019, na Roland Garros 2017 a o rok dříve i na US Open, kde si zahrála finále.

Česká hráčka odehrála všechny předchozí duely na menších dvorcích, s čímž spokojená nebyla. Za centrální kurt je tak ráda. „Vůbec se nebudu porovnávat s holkama, které Wimledon vyhrály a hrají na centru, jedničce nebo i dvojce či trojce. Ale hrát jako osmá nasazená na kurtu číslo dvanáct? Skoro všechny zápasy jsem hrála na blbých kurtech, což podle mě není správný. Ale tak nějak mě to od tohoto turnaje nepřekvapuje,“ postěžovala si Plíšková po osmifinálovém triumfu nad Ruskou Samsonovovou.

Muchová nestačila na Kerberovou

Rovněž na centrálním kurtu číslo 1 pod zataženou střechou a hned po Plíškové se ve stejné fázi turnaje představila Karolína Muchová, a to proti Angelique Kerberové. Oba předchozí vzájemné zápasy ovládla Němka a v All England Clubu přidala třetí triumf po setech 6:2 a 6:3, díky čemuž si zahraje semifinále s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Kerberová, jež získala na travnatém grandslamu v roce 2018 titul, přestřílela českou reprezentantku na vítězné údery v poměru 15:9. Muchová v utkání využila pouze jediný z osmi brejkbolů, sama o podání přišla čtyřikrát. Kerberová v úterý prodloužila svou vítěznou sérii už na deset utkání. Před Wimbledonem totiž ovládla turnaj na zeleném pažitu v domácím Bad Homburgu.

Muchová od úvodních výměn narážela na skvělou obranu Kerberové a první set ztratila poměrně snadno. Ve druhém přitlačila, dokázala donutit vítězku Wimbledonu z roku 2018 k chybám a získala brejk na 2:1. V další hře ale při svém servisu zisk výhody nepotvrdila a Němka znovu získala sebevědomí. Muchová opět narážela na skvělý pohyb soupeřky a už se nedokázala prosadit.

Díky uvolnění koronavirových opatření mohli pořadatelé na obou největších dvorcích vyprodat 100 procent kapacity. Na centrálním dvorci tak zápasy českých tenistek sledovalo téměř 15 tisíc fanoušků.

Tagy: