Zmrtvýchvstání Plíškové. Poslední roky byly rozporuplné, teď má velkou šanci, říká expert

Do Londýna mířila s tím, že prožívá nejhorší sezonu za dlouhé roky. Karolína Plíšková letos vyhrála více než dva zápasy pouze na turnaji v Římě. Jinak velká mizérie. Travnaté generálky na Wimbledon jí absolutně nevyšly, poprvé od roku 2016 vypadla z elitní desítky žebříčku. Jenže jakmile dorazila do All England Clubu, vše špatné je zapomenuto. Vyhrála pět zápasů a na nejslavnější tenisové akci je před ní semifinále.

Občas jasno, většinou zataženo. Tak by se daly shrnout poslední tenisové roky Karolíny Plíškové. Zvláště letošek přinesl temná mračna. Vyjma madridského turnaje na antuce, kde došla až do finále, to zatím v podání vytáhlé hráčky byl spíše podprůměr.

Po Madridu se nicméně čekalo, co předvede na pařížském Roland Garros. Konec ve druhém kole na raketě Sloane Stephensové byl velkým zklamáním. Pak stejně jako ostatní přesedlala Plíšková na trávu v rámci přípravy na Wimbledon. V Berlíně i Eastbourne se loučila v prvním kole.

Forma před londýnským grandslamem tedy měla do ideálu daleko. O to překvapivější je, že nyní – po úterním vítězství nad Švýcarkou Viktorijí Golubicovou – dělí rodačku z Loun od zisku premiérové trofeje na jednom ze čtyř největších turnajů čtyři vyhrané sety. „Připadám si trochu jako ve snu,“ říkala po postupu 29letá Plíšková.

Zatím vůbec nejblíže vítězství byla před pěti lety na US Open ve finále proti Angelique Kerberové. Tehdy ji od grandslamového triumfu dělila jediná sada. Od roku 2016 marně dobývala finálové brány a už se mohlo zdát, že další šance nepřijde.

„Doba od poslední finálové účasti byla celkem rozporuplná. Chvíli dobře, chvíli špatně. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měla titul na grandslamu získat. I letos to bylo dost na střídačku,“ poznamenává pro CNN Prima NEWS Vladislav Šavrda, tenisový trenér, expert a bývalý kapitán daviscupového týmu.

„Ale třeba už finále v Římě napovědělo, že by forma u Karolíny mohla přijít. Také je to o tom, že práce s novým trenérem může mít výsledky až po delší době, než aby se projevila hned na samém začátku,“ zmiňuje Šavrda Saschu Bajina, německého kouče, se kterým Plíšková spolupracuje od loňského listopadu.

Podle Šavrdy působí česká tenistka na Wimbledonu psychicky velmi silně. „V kombinaci s formou má šanci na trofej opravdu velkou. Také už jsou ve hře jen čtyři hráčky – ovšem nutno podotknout, že všechny jsou ve vynikajícím rozpoložení.“

Nejdelší čekání na nečekaném místě

V pavouku turnaje už zbyla vedle Plíškové jen světová jednička Ashleigh Bartyová, Angelique Kerberová a Aryna Sabalenková. Právě s ní si česká „Ace Queen“ (esová královna) zahraje. „Je to obrovská ranařka. Ale podle mě by pro Karolínu byla horší Bartyová, hraje mnoho typů úderů, při kterých musíte daleko více používat kolena. Sabalenková rozhodně není nejtěžší soupeřkou, co ji tak občas vidím, je až moc zběsilá. Její hra může obnášet spoustu chyb,“ říká Šavrda.

Jestli by měl být nějaký povrch tím, na kterém Plíšková vyhraje grandslam, byl by to právě krátce střižený pažit. Získala na něm pět ze svých 16 trofejí na okruhu WTA. Jenže travnaté království Wimbledonu pro ni bylo dlouho zakleté. Za druhé kolo se v All England Clubu podívala až před třemi lety, kdy došla do osmifinále. Stejnou fázi si zahrála i o rok později, loni se vinou pandemie Wimbledon nekonal.

Semifinále se dočkala teď. Až teď. Na ostatních grandslamech, které jí nejsou šité na míru tak jako ten londýnský, si mohla takto pokročilou fázi odškrtnout už v minulosti. Na US Open – jak už bylo napsáno – v roce 2016, další sezonu na Roland Garros, předloni na Australian Open.

„Nebyl to ani cíl, ale spousta lidí mi říkala: Tak v Paříži se dostaneš do semifinále a na Wimbledonu ne. Jak je to možné? Jsem ráda, že to mám splněno na všech čtyřech grandslamech,“ těšilo po čtvrtfinále postupující Češku.

Byla sice – byť velmi krátce – světovou jedničkou, ale v tenise se měří hlavně podle zisku největších trofejí. „Šanci teď má reálnou už jen proto, že disponuje velkými zkušenostmi. U ní je vše o podání. Když bude dobře servírovat, bude trofej opravdu blízko,“ uvedl Šavrda.

Každopádně zatím každý letošní grandslam přináší českým fanouškům velkou radost. V únoru v Austrálii to dotáhla Karolína Muchová až do semifinále, Barbora Krejčíková završila senzační jízdu v Paříži trofejí a k ní přilepila i titul z deblu, teď je čas Plíškové.

„Vyplývá to z toho, že ženskou špičku máme opravdu širokou. Když některá z nich najede na formu a získá sebevědomí, nabízí se, že z deseti hráček, které jsou v hlavní soutěži, je velká šance na to, aby se některá z nich dostala daleko. Jednou je to ta, podruhé ona. Záleží na površích,“ zakončuje Šavrda.

K tomu, aby Plíšková udržela po Krejčíkové českou nadvládu na grandslamech, se pokusí přiblížit ve čtvrtek po 16. hodině na centrálním dvorci wimbledonského areálu.

Tagy: