Kdo je první český medailista? Rohan napodobil otce, chce být sportovním novinářem

Čtvrtý den olympiády se Česká republika dočkala první medaile. Stříbrný kov v tokijském kanálu pro vodní slalom vyjel kanoista Lukáš Rohan. Získal tedy stejnou „placku“, jakou vybojoval jeho otec Jiří na hrách v Barceloně a Atlantě.

Lukáš Rohan (26 let), vodní slalom

  • Disciplína: singlkánoe
  • Datum a místo narození: 30. května 1995, Mělník
  • Výška a váha: 180 cm, 73 kg
  • Stav: svobodný
  • Trenér: Jiří Rohan
  • Účast na olympiádě: –

Doma měl Lukáš Rohan nejlepší možný vzor. Táta Jiří totiž na olympiádě v Barceloně vybojoval stříbro v deblkánoi spolu s Miroslavem Šimkem. Rok poté, co se Lukáš narodil, medailový úspěch dokonale zopakoval druhým místem v Atlantě.

Ačkoliv Rohan vyrůstal ve vodáckém prostředí, sám přiznal, že zprvu ho zdolávání divokých peřejí a správné vplutí do červených a zelených branek příliš nebavilo a tento sport dělal spíše kvůli kamarádům. Právě jednomu z nich – také olympijskému medailistovi – Jiřímu Prskavcovi se chtěl vyrovnat, což nakonec vyústilo v to, že sportu propadl a začal ho mít rád naplno.

Důsledkem toho je, že na své premiérové olympiádě si 26letý kanoista dojel pro stříbro a v Tokiu navázal na svého otce. Česká – respektive československá – historie zatím nepamatuje, že by na letních hrách získali medaili rodič a posléze i syn nebo dcera. Povedlo se to ale v rámci zimní olympiády. Gabriela Soukalová získala v roce 1984 stříbro akci v Sarajevu za štafetu v běhu na lyžích, její dcera pak o 30 let později v Soči brala dvě medaile v biatlonu.

Účast pod pěti kruhy si Rohan zajistil loňským stříbrem na mistrovství Evropy v Praze, což byl jeho dosavadní největší úspěch.

A pár zajímavostí. Má přezdívku George, jako své koníčky uvádí lezení, tenis, běžky a historii a v budoucnu by chtěl být sportovním novinářem. Proto nyní studuje žurnalistiku.

Tagy:
Japonsko Tokio vodní slalom olympijské hry sport kanoistika Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Lukáš Rohan stříbrná medaile Jiří Rohan