Kdo je tajemný Satoshi? Čtvrtý díl pořadu Krypta se vydává po stopách tvůrce bitcoinu

Pořad Krypta

BYZNYS (5)

Satoshi Nakamoto – tajemný tvůrce bitcoinu, o kterém veřejnost ví jen velmi málo. Odkud pocházel? A proč je možná dobře, že zůstal v anonymitě? To prozradí čtvrtý díl edukačního pořadu Krypta ze světa digitálních mincí. V něm svůj názor na záhadného Satoshiho představí i kryptoměnový expert Vladimír Vencálek. Pořad Krypta můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

„V roce 2009 musel celou platební síť bitcoinu někdo nastartovat. Problém ale je, že známe pouze jeho pseudonym. A dokonce ani nevíme, jestli šlo o jediného člověka, anebo o skupinu lidí. Tvůrce bitcoinu je tak dodnes spojený jen s přezdívkou Satoshi Nakamoto,“ říká v pořadu Krypta moderátor Filip Kalčák.

V dalším díle proto může divák sledovat stopy tajemného programátora, o jehož identitě dodnes polemizují tisíce lidí po celém světě. Přou se o jeho pravém jméně nebo o místě, odkud pracoval.

Několik teorií má i host Krypty – Vladimír Vencálek, kryptoměnový těžař a jednatel skupiny Invictus.

„Byl to člověk, který nejvíce inovoval dnešní digitální prostor. Přišel s převratným vynálezem. Dost lidí si myslí, že ví, kdo Satoshi skutečně je. Myslím ale, že je dobře, že to nevíme, protože to všemu dává romantičtější nádech a prostor pro spekulace,“ míní.

Podívejte se na prodloužený rozhovor s Vladimírem Vencálkem, kde rozebírá mimo jiné i tzv. problém byzantských generálů nebo těžbu:

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy:
vynález CNN Prima NEWS pořady CNN Prima NEWS Bitcoin Česko kryptoměny tvůrce Vladimír Vencálek Krypta Satoshi Nakamoto krypta