Nový žebříček nejbohatších žen světa: Jak ke svému jmění přišly a čemu se věnují?

V žebříčku deseti nejbohatších lidí světa nefiguruje ani jedna žena. Přesto stojí životní příběhy nejzámožnějších žen planety za pozornost. V jejich čele už překvapivě není MacKenzie Scottová, někdejší manželka miliardáře a exšéfa Amazonu Jeffa Bezose. Na její místo se probila 68letá seniorka.

  • 1. Francoise Bettencourtová Meyersová (1,6 bilionu korun)

L'Oréal. Značka, kterou zná snad každá žena. A po které se poohlíží před vánočními svátky nejeden muž. Za francouzskou společností stojí Francoise Bettencourtová Meyersová. Dědička kosmetického impéria je v současnosti nejbohatší ženou světa a disponuje jměním v hodnotě zhruba 77 miliard dolarů (1,6 bilionu korun). Pro srovnání – nejbohatší muž světa Elon Musk nosí vlastní asi o 200 miliard dolarů více.

Meyersová dodnes drží ve firmě L'Oréal podstatný podíl. Kromě kosmetického průmyslu se jakožto silně věřící žena věnuje také rozborům bible.

  • 2. Alice Waltonová (1,3 bilionu korun)

Také druhé nejbohatší žena světa už se dožila věku, ve kterém člověk obyčejně pomýšlí na důchod. 72letá Američanka Waltonová si ale nemůže dovolit povolit v pracovním tempu. Je totiž dědičkou obchodní společnosti Walmart, která po celém světě zřídila přes 11 tisíc poboček.

I Waltonová má vedle podnikatelské dráhy oblíbený koníček – ve volném čase se miliardářka věnuje malování.

  • 3. Julia Kochová (1,3 bilionu korun)

Třetí nejbohatší žena světa pochází rovněž ze Spojených států. Julia Kochová, energetická baronka, zdědila obrovské jmění po svém manželovi Davidovi, který řídil rodinnou společnost Koch Industries. Firma podniká v ropném, energetickém i chemickém průmyslu a spadá pod ni devět dceřiných společností.

Kochová se podobně jako jiné nejbohatší ženy světa drží mimo pozornost kamer. Ve volném čase se věnuje filantropii.

  • 4. MacKenzie Scottová (1,2 bilionu korun)

Ještě na začátku pandemie byla Scottová nejbohatší ženou světa. Po rozvodu s miliardářem Bezosem jí spadla do klína zhruba čtvrtina všech akcií společnosti Amazon. Jelikož se cena podílu na burze neustále mění, předhání se Scottová s Kochovou neustále v žebříčku nejbohatších žen.

Scottová navíc řadu akcií prodala a zisk věnovala na charitu. Zámožná žena dlouho svobodná nezůstala a provdala se za učitele chemie Dana Jewetta.

  • 5. Jacqueline Marsová (900 miliard korun)

Skupinu pěti nejbohatších žen světa uzavírá 82letá seniorka Marsová z USA, která po svých rodičích zdědila cukrovinkářské impérium Mars.

Společnost vyrábí celosvětově proslulé tyčinky Mars, Snickers, Bounty či Twix. Mimoto firma dodává například i laskominy pro domácí mazlíčky Pedigree a Whiskas.

Tagy:
Francie Mars Vánoce Elon Musk bohatství miliardáři Jeff Bezos USA Jacqueline Marsová MacKenzie Scottová Julia Kochová Alice Waltonová Francoise Bettencourtová Meyersová Amazon.com Wal-Mart L’Oréal Koch Industries