Pandemie dělá z nejbohatších ještě bohatší. Jen Musk loni vydělal přes 120 miliard

Desítka nejbohatších lidí planety v roce 2021 znatelně násobila zisky. Dolary počítal hlavně šéf automobilky Tesla Elon Musk, který nejen díky růstu akcií vlastní frimy přidal ke svým majetkům 121 miliard dolarů (2,6 bilionu korun). Bodovali ale i zakladatelé Googlu či Facebooku. A již tradičně také investorský mág Warren Buffett.

Deset nejbohatších osobností zeměkoule si během loňského roku pečlivě strážilo jmění a každý z nich hodnotu svých majetků zvýšil. Bezkonkurenčním lídrem v procesu bohatnutí se loni stal vynálezce Musk, který získal status nejbohatšího člověka světa. A to hlavně díky růstu akcií automobilky Tesla, kolem které se v uplynulém roce strhla investorská mánie.

Musk loni ke jmění přičetl dalších 121 miliard dolarů, a celkem tak disponuje zhruba 277 miliardami dolarů (šest bilionů korun). Podstatně méně hromadil bohatství jeho největší dolarový konkurent Jeff Bezos, exšéf Amazonu, který se v poslední době zaměřuje spíše na vesmírné expedice s firmou Blue Origin. Bezos loni vydělal pět miliard dolarů, jeho majetky mají hodnotu 195 miliard dolarů (4,3 bilionu korun). Informoval o tom web CNBC.

Dařilo se také Bernardu Arnaultovi, který dohlíží na značky jako Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy a luxusní alkohol Moët & Chandon a Hennessy. Francouzský podnikatel loni vydělal 61 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) a v žebříčku nejbohatších lidí se tlačí na druhé místo před Bezose.

Inkasovali i Gates a Zuckerberg

Čtvrtý v pořadí – zakladatel Microsoftu Bill Gates – si v minulém roce polepšil „jen“ o sedm miliard dolarů (153 miliard korun). To spoluzakladatel Googlu Larry Page o 47 miliard dolarů (bilion korun) a šéf Facebooku Mark Zuckerberg o 24 miliard (půl bilionu korun).

Přes 40 miliard dolarů vydělali loni spoluzakladatel Googlu Sergey Brin a Steve Ballmer, bývalý ředitel Microsoftu a majitel klubu v NBA Los Angeles Clippers.

Polepšil si také devátý nejbohatší člověk světa, šéf firmy Oracle Larry Ellison. Ten přidal k majetkům dalších 29 miliard (637 miliard korun).

Desítku nejbohatších lidí světa uzavírá „Věštec z Omahy“ – investiční taktik Warren Buffett, který navzdory své snaze se majetků postupně zbavovat, loni stejně vydělal 21 miliard dolarů a má nyní jmění o hodnotě 109 miliard dolarů (2,4 bilionu korun).

Tagy: