Kdo může za zdražování potravin? Zemědělci, zpracovatelé a supermarkety se viní navzájem


Potraviny stále zdražují. Ale proč? Zemědělci, zpracovatelé a supermarkety si vinu za zvýšení cen přehazují jako horký brambor. Svaz obchodu ukazuje na zemědělce, kteří se prý urvali ze řetězu a zdražují rychleji než ostatní farmáři v Evropě. Agrární komora zase zmiňuje obchodní přirážky.
Češi podle dat společnosti NielsenIQ očekávají, že budou potraviny zlevňovat. „Čekáme, že inflační vlna už je za námi a že ceny už jsou zpátky pod kontrolou,“ popsal pro CNN Prima NEWS její analytik Karel Týra.
ČTĚTE TAKÉ: Lednička potřebuje v létě speciální péči. Expert radí, jak ušetřit a vyhnout se problémům
Meziroční srovnání ale hází do očekávání Čechů vidle. Potraviny v průměru zdražují o více než pět procent, nejvíce mléko, vejce nebo máslo. „I drobná změna výkupních cen mléka má pak dopad na celý spotřební košík. Poslední půlrok nepochopitelně zdražují zemědělci,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
Agrární komora viní supermarkety
Čeští zemědělci totiž podle dat Eurostatu zvyšují ceny rychleji než ostatní farmáři v Evropě. Podle Agrární komory je ale určuje trh a výkupní ceny, které dostávají čeští farmáři, jsou prý jedny z nejnižších v Evropské unii.
„Řetězce zkrátka stále zvyšují svou obchodní přirážku, ale zemědělci nemají co navyšovat. Ten trh se pohybuje velmi pomalu,“ řekl k tématu prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Navazuje na téma

Podle Prouzy mohou za vyšší cenu potravin částečně také jejich výrobci, kteří si stále nechávají „tučné zisky z krizového roku 2022“. „Mají dostatek peněz, aby modernizovali za vlastní. Fakt, že mají menší odpad, lepší technologie, potřebují méně lidí, znamená, že mají lepší efektivitu a mohou zlevňovat,“ doplnil Prouza.
„V současné době nemáme žádnou šanci náklady snížit, protože všechny rostou,“ kontrovala prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Podle potravinářů je ale současná cenová hladina stabilizovaná.
Podle Doležala může docházet ke zdražování kvůli rostoucím environmentálním požadavkům Evropy. Agrární i potravinářské komory zmiňují třeba ESG reporting, podle kterého budou muset vykazovat, jakou uhlíkovou stopu zanechává jejich produkce.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Plnohodnotný oběd za 50 korun? Na oblíbené halušky můžete do řeznictví ve Středočeském kraji