Kdo našel pod stromečkem státní dluhopis? Internet si střílí z ministryně Schillerové

Anketa: Koupili byste blízkým pod stromeček dluhopisy?

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se stala terčem vtípků a narážek kvůli její předvánoční nabídce státních dluhopisů. „Našel někdo pod stromečkem státní dluhopis?“ napsal na svůj twitterový účet bývalý český premiér Mirek Topolánek. A nebyl jediný, kdo si do Aleny Schillerové rýpl.

„Tak, a teď se přiznejte! Našel někdo pod stromečkem státní dluhopis?! Nebo obdaroval svoje stařečky respirátorem?“ napsal na Twitter někdejší předseda české vlády a ODS Mirek Topolánek. Narážel tak hned na dva ministry kabinetu Andreje Babiše (ANO).

K nákupu respirátoru coby vánočního dárku pro seniory nabádal šéf rezortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), vládní dluhopisy pod stromeček nabízela na sociálních sítích ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Je to chytrý dárek

Na Topolánkův tweet reagovaly desítky lidí, kteří mu většinou psali, že dluhopis nikdo pod stromečkem nenašel. Naopak respirátor nebo jiná ochrana nosu a úst několik adresátů našlo, někteří odpověď expremiérovi dokonce doprovodili fotografií.

Z šéfky rezortu financí si vystřelila také Danuše Nerudová, rektorka brněnské Mendelovy univerzity a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody. „Taková menší Štědrovečerní bilance. Babičky a dědečci respirátory nedostali, neb o jejich bezpečnost jsme se postarali už v létě. Vnuci žádné státní dluhopisy nedostali, neb jim rodiče spoří podstatně výhodněji,“ napsala na Twitter.

V podobném duchu se nese řada dalších příspěvků na sociálních sítích. A kvůli čemu? Ministryně financí totiž krátce před Vánoci zveřejnila video, v němž vybízí občany, aby své blízké obdarovali státním dluhopisem. „Nebojte se, nejsou to ponožky, ale Dluhopis Republiky. Jednak můžete zhodnotit svoje úspory, a jednak ještě potěšit své blízké,“ říká šéfka státní kasy ve videu. „Je to chytrý dárek, který jen tak neomrzí. Naopak s postupem času získává na hodnotě,“ pokračuje Alena Schillerová.

Vyšší daně v budoucnu

„Považuji to za naprosto nevkusné. Paní ministryně se pasovala do role ďáblova advokáta. Jestliže nabádá lidi, aby svým blízkým kupovali státní dluhopis, zakrývá tím jeho podstatu,“ řekla CNN Prima NEWS Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Podle ní je nutné si uvědomit, že jde o dluh státu, který stát jednou bude muset splatit. „A to nelze udělat jinak, než že vybere víc na daních,“ dodala.

Z tohoto pohledu nápad ministryně financí hodnotí stejně hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „Možná by na tom certifikátu měl být dodatek: ‚Tady máš dárek na zvýšení daní v budoucnosti,‘ protože stát nemá jinou cestu ke splacení svých závazků,“ řekl CNN Prima NEWS. Podle Křečka ale není v principu špatně, když vládní dluhopis drží domácí věřitelé. „Vzhledem k jejich celkovému objemu v tom ale české domácnosti hrají zanedbatelnou roli. Navíc si myslím, že řada obdarovaných bude chtít dluhopis směnit za peníze, které mohou utratit hned a ne až za několik let. Dluhopis jim tím pádem trochu zkomplikuje život,“ dodal.

Tagy: