Schillerová: Kupte blízkým pod stromeček dluhopis. Je to nevkusné, cupují nápad experti

Alena Schillerová

Schillerová dluhopisy

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) natočila video, v němž občany nabádá k pořízení netradičního vánočního dárku. Státního dluhopisu. Podle ní jde o chytrý dárek, který nejen potěší, ale ještě zajistí zhodnocení úspor. Ekonomům se však nápad příliš nezamlouvá. Úrokové sazby navíc ani nevykompenzují dopad růstu cenové hladiny.

Vánoce jsou za dveřmi. Pokud ještě nevíte, čím členy svého rodinného kruhu překvapit, Alena Schillerová má pro vás tip. „Nebojte se, nejsou to ponožky, ale Dluhopis Republiky. Jednak můžete zhodnotit svoje úspory, a jednak ještě potěšit své blízké,“ říká šéfka státní kasy v novém videu, které umístila na sociální sítě.

„Je to chytrý dárek, který jen tak neomrzí. Naopak s postupem času získává na hodnotě,“ pokračuje ministryně financí. Alena Schillerová nabízí několik variant. Jednou z nich je takzvaný protiinflační dluhopis, který „zaručuje, že investice nebude znehodnocena inflací“. Dluhopis ale prý není příliš vhodný pro ženy. „Pánové, vám bych pro vaše drahé polovičky doporučila raději něco osobnějšího,“ říká Alena Schillerová.

Pro přátele je to ale podle ní ta správná volba. Nakupovat lze už od tisícovky a k dluhopisu vám ministerstvo vystaví dárkový certifikát. Ve videu se například objevuje listina s věnováním „Děda Aleš vnučce Patricii“. Nechybí ani podpis ministryně financí.

Když děda daruje dluh

Video nekompromisně cupují odborníci. „Ministryně Schillerová navrhuje, ať naše děti na Vánoce pomohou s vládnutím na dluh. Já bych pod stromečkem chtěl odchod ministra, který není sto spravovat naše peníze odpovědně,“ napsal na Twitter bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. „Škoda, že není řečeno B –⁠ výměnou za to budete mít nižší důchod a vyšší daně,“ uvedla pod Niedermayerovým tweetem Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity.

„Považuji to za naprosto nevkusné. Paní ministryně se pasovala do role ďáblova advokáta. Jestliže nabádá lidi, aby svým blízkým kupovali státní dluhopis, zakrývá tím jeho podstatu,“ řekla CNN Prima NEWS Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Podle ní je nutné si uvědomit, že jde o dluh státu, který stát jednou bude muset splatit. „A to nelze udělat jinak, než že vybere víc na daních,“ dodala.

Z tohoto pohledu nápad ministryně financí hodnotí stejně hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „Možná by na tom certifikátu měl být dodatek: ‚Tady máš dárek na zvýšení daní v budoucnosti,‘ protože stát nemá jinou cestu ke splacení svých závazků,“ řekl CNN Prima NEWS.

Výnosy vám zdaní

Podle Křečka ale není v principu špatně, když vládní dluhopis drží domácí věřitelé. „Vzhledem k jejich celkovému objemu v tom ale české domácnosti hrají zanedbatelnou roli. Navíc si myslím, že řada obdarovaných bude chtít dluhopis směnit za peníze, které mohou utratit hned a ne až za několik let. Dluhopis jim tím pádem trochu zkomplikuje život,“ dodal.

Štěpánu Křečkovi dávají za pravdu statistiky. K 1. říjnu se Dluhopisy Republiky podílely na celkovém objemu státního dluhu z 1,1 procenta. Počet držitelů přesáhl 20 tisíc a objem činil necelých 23 miliard korun. Průměrný věk držitele pak dosahuje mírně přes 55 let.

Úroková sazba začíná na 0,5 procenta ročně. Pokud se ale rozhodnete vždy po roce částku takzvaně reinvestovat, úroky se zvyšují. Ve druhém roce je tedy úroková sazba 1 procento, ve třetím 1,5 a tak dále. Nad současnou míru inflace, která činí zhruba tři procenta ročně, se ale dostanete až v posledním roce držby státního dluhopisu. U takzvaných protiinflačních dluhopisů je navíc úroková sazba pohyblivá. Výnos z Dluhopisu republiky navíc podléhá 15procentní srážkové dani, což reálné zhodnocení takto investovaných peněz dodatečně snižuje.

Tagy: