Česko má státní rozpočet na rok 2021. Prošel i s hlasy komunistických poslanců

Alena Schillerová a Andrej Babiš

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Česká republika se na poslední chvíli vyhnula rozpočtovému provizoriu. Návrh státního rozpočtu na rok 2021 nakonec získal podporu většiny poslanců. Stát tak bude hospodařit se schodkem 320 miliard korun. Klíčovým bodem pátečního jednání Poslanecké sněmovny bylo schválení pozměňovacího návrhu KSČM na přesunutí 10 miliard korun z rozpočtu armády do rozpočtové rezervy. Prezident Miloš Zeman zákon zřejmě podepíše, trvá ale na úpravě po schválení daňového balíčku.

Komunističtí poslanci dosáhli svého. Jejich pozměňovací návrh na přesun 10 miliard z obranné kapitoly půjde do rozpočtové rezervy. Definitivnímu schválení státního rozpočtu tak již nic nebránilo. To ostatně avizoval předseda KSČM Vojtěch Filip, který krátce po prosazení snížení armádního rozpočtu řekl, že komunističtí poslanci pro vládní návrh zvednou ruku. Komunistický pozměňovací návrh i státní rozpočet jako celek prošel hlasy poslanců hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Pro zákon o státním rozpočtu zvedlo ruku 56 ze 106 přítomných zákonodárců.

Legislativní normu zřejmě podepíše i prezident republiky Miloš Zeman. „Schválený rozpočet jsem sice připraven podepsat, ale předpokládám, že dojde k novelizaci tohoto zákona v případě schválení daňového balíčku, který do tohoto rozpočtu činí zásek 130 miliard korun," citoval prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

„Vláda skáče, jak komunisti pískají: Poslanci ANO, ČSSD a KSČM snížili rozpočet Armády ČR o 10 miliard Kč. Návrh poslance Ferjenčíka sebrat armádě další dvě miliardy zaplaťbůh neprošel,“ uvedl v reakci předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru. „Až budu shánět kolegy ochotné spolknout ropuchu, zajdu do klubu ČSSD,“ napsal na Twitter místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Nit suchou na sociálních demokratech nenechal ani šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Tak dlouho a zásadně byla ČSSD proti odebrání 10 miliard armádě, až hlasovala pro,“ uvedl na sociálních sítích.

Filip: Jste farizejové

Konečnému hlasování o státním rozpočtu ještě předcházela bouřlivá debata. Opozičním poslancům kritiku vyčetl Vojtěch Filip. „Vy jste prosadili přesuny za stovky miliard a budete nám vyčítat, že jsme přesunuli deset miliard z armádního rozpočtu do rozpočtové rezervy? Je to farizejství. Něco tak odporného jsem už dlouho neslyšel,“ pustil se do zákonodárců Filip. Nikdo prý nikomu peníze nevzal, pouze došlo k posílení rezervy pro boj s pandemií. „Je možné, že se to vrátí do kapitoly ministerstva obrany, ale ne na nákup vojenské techniky, nýbrž pro případ, že vojáci budou muset pomáhat zdravotníkům,“ dodal.

„Komunisté. Co slovo, to lež, co čin, to zločin,“ opáčila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Rozpočet nepodpoříme,“ řekl poslanec ODS Jan Skopeček v debatě krátce před finálním hlasováním. Podle něho se vládní koalice dopustila faulu na armádu, a to v nejméně vhodný okamžik. „V zájmu záchrany vládních křesel jste byli ochotni tento faul udělat,“ vzkázal Skopeček hnutí ANO a ČSSD a vyzval poslance a poslankyně, aby vládní návrh rozpočtu rovněž nepodpořili. Předseda lidovců Marian Jurečka vládě vyčetl, že smetla pozměňovací návrhy, které by byly přínosné v situaci, kdy země bojuje s pandemií koronaviru.

„Reakce kolegů z pravice je očekávatelná. Dojímá mě jejich starost o obranyschopnost země,“ reagoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Připomněl, že podíl výdajů na obranu na HDP se během pravicových vlád snižoval, zatímco za vlád ČSSD rostl. „Nestačím se divit, co se tady děje,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). „Měli jste ministry obrany a za KDU-ČSL byl na obraně takový slavný náměstek. Mohl bych vyjmenovat, co tam ten náměstek udělal. Zlikvidovali jste, co bylo dobré,“ pustil se Babiš nepřímo do Miroslava Kalouska, který byl v letech 1993 až 1998 náměstkem ministerstva obrany, zodpovědným za rozpočet a akviziční procesy.

Komunisté ukázali svaly

Komunisté dávali před pátečním jednáním důrazně najevo, že přes jejich pozměňovací návrh „nejede vlak", pokud chce vláda pomýšlet na jejich podporu rozpočtu. „Jednoznačně mohu říci, že pokud neprojde náš pozměňovací návrh, poslanci KSČM pro rozpočet ruku nezvednou,“ prohlašovala totiž předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) ve čtvrtečním vydání pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už v předvečer pátečního jednání Poslanecké sněmovny avizovala, že věří, že se podaří podporu pro rozpočet nakonec zajistit. A to na platformě vládní koalice (ANO, ČSSD) a KSČM. Schillerová ale zároveň připustila, že podle jednání lídrů parlamentních stran v předvečer páteční schůze Poslanecké sněmovny to nevypadá, že by se některá z opozičních stran přímo, nebo nepřímo chystala rozpočet podpořit.

Kdo je připraven, není překvapen

Úřad Aleny Schillerové ve čtvrtek také zahájil přípravy na případné rozpočtové provizorium, pokud by rozpočet nakonec přes poslance neprošel. „Já jsem optimista. Pořád věřím, že poslanci najdou v sobě odvahu podpořit rozpočet, aby naše země měla stabilní rozpočet. Vidím to 50 na 50,“ řekla ministryně financí s tím, že vláda hledá kompromisní variantu ohledně návrhu KSČM na přesun 10 miliard z obranné kapitoly do rezerv.

Pokud by se rozpočet schválit nepodařilo, zažilo by Česko potřetí v historii takzvané rozpočtové provizorium. To představuje jakýsi nouzový stav ve státní kase. Pro vládu by tak fakticky platil rozpočet roku 2020. Výdaje by mohly každý měsíc dosahovat nejvýše jedné dvanáctiny celkových výdajů předchozího roku.

Vláda navrhla rozpočet s příjmy 1 486,8 a výdaji ve výši 1 806,8 miliardy korun. Rozpočet tak má naplánován schodek 320 miliard. Ve třetím čtení už poslanci základní parametry rozpočtu změnit nemohou, jednali tedy o přesunech peněz v rámci jednotlivých kapitol nebo mezi nimi.

Tagy: