Kdo nebude jednat o míru, tvrdě zaplatí. Trump má plán, jak ukončit válku na Ukrajině

Dělostřelecký raketový systém HIMARS ve službách ukrajinské armády

Trumpův plán pro Ukrajinu

Donald Trump má k dispozici plán, jak by v případě vítězství v amerických prezidentských volbách ukončil válku na Ukrajině. Agentuře Reuters to řekli dva klíčoví poradci exprezidenta, kteří strategii vypracovali. Zahrnuje mimo jiné i ultimátum pro Kyjev, že více zbraní z USA dostane jen v případě, že zahájí mírová jednání.

Plán počítá s tlakem na obě strany konfliktu. Dodávky amerických zbraní na Ukrajinu by byly podmíněny tím, že přistoupí na mírová jednání. Pokud by ale odmítli vyjednávat Rusové, mělo by to naopak za následek zvýšení americké vojenské pomoci pro Kyjev.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj vyměnil vlivného generála. Zabil víc Ukrajinců než jakýkoli Rus, souhlasí jeho kritici

Pro Reuters to uvedl jeden ze spoluautorů plánu generálporučík ve výslužbě Keith Kellogg, který působí jako Trumpův poradce pro národní bezpečnost. Strategii vypracoval s dalším bezpečnostním poradcem exprezidenta Fredem Fleitzem. Trump podle nich na návrh plánu reagoval kladně.

„Netvrdím, že s plánem souhlasil nebo že souhlasil s každým slovem, ale byli jsme rádi za zpětnou vazbu, kterou jsme dostali,“ řekl Fleitz.

Během mírových rozhovorů by mělo podle plánu Trumpových poradců dojít k příměří. Strany konfliktu by se zastavily v aktuálních frontových pozicích.

Mluvčí Trumpa Steven Cheung ale upozornil, že se prozatím nejedná o oficiální stanovisko, protože takové může k veřejnosti formulovat pouze exprezident, případně pověření členové jeho týmu.

Poradce Kellogg uvedl, že v případě Trumpova vítězství ve volbách bude klíčové rychle dostat Rusko a Ukrajinu k jednacímu stolu.

„Říkáme Ukrajincům: ‚Musíte zasednout k jednacímu stolu, a pokud k němu nezasednete, podpora ze strany Spojených států vyschne. A vy řekněte ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi: ‚Musí přijít k jednacímu stolu, a pokud k němu nepřijdete, pak dáme Ukrajincům vše, co potřebují, aby vás zabili v poli',“ uvedl Kellogg.

Poradci také myslí na to, jak Rusko přesvědčit, aby přistoupilo na takový plán. Argumentem má být členství Ukrajiny v NATO, které by se údajně v případě mírových rozhovorů odložilo.

Trump už loni proslul prohlášením, že by válku na Ukrajině vyřešil do 24 hodin. Dosud ale nepředstavil žádný takto konkrétní plán.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jatka u Marjinky. Ruský voják předstíral smrt, ukrajinský dron ho odhalil, ukazují záběry

Tagy: