Španělsko připravuje registr pro odmítače vakcíny. Poskytne ho i dalším zemím

Španělka Josefa Perezová po očkování

Španělsko chce vytvořit registr odmítačů očkování

Španělsko chce vytvořit registr k evidenci občanů, kteří odmítnou dobrovolné očkování proti onemocnění COVID-19, oznámil v pondělí španělský ministr zdravotnictví Salvador llla. Do databáze by podle něj měly mít přístup další evropské země.

Podle španělského ministra zdravotnictví bude každý občan vyzván k očkování, které má být dobrovolné. Nicméně údaje těch, kteří očkování odmítnou a k vakcinaci se nedostaví, se zaznamenají do speciálního rejstříku. Databáze nebude veřejná a bude podléhat přísným pravidlům ochrany osobních údajů. Údaje z registru však budou zpřístupněny dalším „evropským partnerům“, uvedl Illa.

V zemi Pyrenejského poloostrova začali v neděli stejně jako v dalších členských státech Evropské unie s podáváním vakcíny proti COVID-19 od společností Pfizer a BioNTech. První očkovanou osobou ve Španělsku byla šestadevadesátiletá Araceli Hidalgová z Guadalajary.

Úřady očekávají, že během následujících dvanácti týdnů budou mít přístup ke zhruba 4,6 milionu dávek vakcín, kterými naočkují až 2,3 milionu lidí. Doufají, že většina ze 47 milionů lidí, kteří v zemi žijí, bude očkována do poloviny příštího roku.

Tagy: