Kdo by šel do vlády se Šlachtou? Podle Pirátů má předdomluvenou spolupráci s ANO

Mikuláš Ferjenčík

PARTIE Terezie Tománkové 29.8.2021

Je nové hnutí Roberta Šlachty pro ostatní politické strany možným partnerem? Žádná ze stran to úplně nevylučuje, ale zatím je pro ně spíš nečitelný. Podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka to vypadá, že má Přísaha už předdomluvenou spolupráci s hnutím ANO. To sám Šlachta odmítá s tím, že se uvidí po volbách. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) se naopak nechal slyšet, že je rád, že Šlachtu poznal.

„Nevíme, kdo za Přísahou v tuto chvíli stojí a jak jsou jejich sliby myšleny vážně. Nevíme, kdo je koncový příjemce peněz. Také máme pocit, že tam je předdomluvená spolupráce s ANO. To zjistíme po volbách,“ prohlásil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík na dotaz, zda by Piráti a STAN se Šlachtou po volbách navázali spolupráci.

Narážel například i na informace o tom, že Šlachtovi s PR pomáhají stejní lidé, kteří dříve pracovali pro Andreje Babiše.

To, že by byla nějaká spolupráce předdomluvená, sice Vondrák vyloučil, ale za setkání se Šlachtou je vděčný. Zároveň doplnil, že v pondělí se má sejít s dalšími zástupci z Přísahy.

„Pana Šlachtu neznám, pro mě je to hnutí nebo strana, u které nevím, s kým budeme moci jednat. Po volbách si budeme muset sednout a říct, jaké jsou průniky našich cílů. Čím více bude plakátů typu hrozba, tím horší bude vyjednávání. Jsem rád, že jsem se s panem Šlachtou tady potkal, na spoustu věcí koukáme stejně,“ reagoval hejtman Moravskoslezského kraje.

Šlachta se spolupráci nebrání

Sám šéf Přísahy nevylučuje spolupráci s žádnou stranou, ale zatím je podle něj brzy a uvidí se po volbách. „Spolupráci bychom měli počítat po volbách, pak musíme být schopni spolupracovat. Pro nás je primárně důležitý společný program,“ uvedl Šlachta s tím, že mu jde o boj proti korupci, řešení předražených nákupů během covidové pandemie a poté důraz na resort vnitra a zdravotnictví.

To mu vyčetl právě Ferjenčík. Na jednu stranu chce Šlachta šetřit vládní zakázky, ale na druhou spolupráci s ANO nevylučuje.

Do debaty se zapojil i bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Hnutí Přísaha je podle něj nový projekt, o kterém se toho moc neví a dřívější zkušenosti v politice ukazují, že se takové projekty neosvědčily.

„Přísaha je spasitelský projekt, nečitelný. Zatím známe jen pana Šlachtu. Pokud bychom s ním měli jednat, to uvidíme po volbách. Pro nás je nepředstavitelná spolupráce s extremisty a nechceme spolupracovat s populisty poté, co tu čtyři roky předvádí,“ sdělil Výborný.

Tagy: