Vojtěch: Ani v tom nejhorším případě nebudeme zavírat služby a obchody

Adam Vojtěch

PARTIE Terezie Tománkové 29.8.2021

Zavírat obchody a služby už nebudeme, slibuje před podzimem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lockdown podle něj nenastane ani ve chvíli, kdy by bylo až 70 procent pozitivních případů mezi testovanými. Vojtěch to uvedl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Zároveň dodal, že vláda má tři plány vývoje, ale zveřejní je až po prázdninách a po návratu dětí do škol.

„Ani v tom nejvíce pesimistickém scénáři se nepočítá s tím, že by došlo k uzavírání služeb nebo obchodů,“ uvedl ministr Vojtěch s tím, že by se v takovém případě omezovaly například hromadné akce.

Nejhorší scénář je podle něj ten, kdy bude dlouhodobě ve vzorcích testů až 70 procent pozitivních. Vláda spoléhá i na to, že se podařilo proočkovat velkou část společnosti a zároveň již velká část Čechů nákazu prodělala.

Situace nebude tak vážná jako před rokem

„Dnes zejména díky očkování i promořenosti je imunizace společnosti na vyšší úrovni. Situace by neměla i proto být tak vážná jako před rokem,“ doplnil Vojtěch.

Opoziční poslanec a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek ale ministrovi i vládě vyčetl, že dosud nezveřejnila plány například na to, za jakých okolností se už nebudou muset respirátory nosit vůbec a skončí i testování.

„Jsem rád, že ministerstvo přemýšlí, že musí být nějaké plány. Doufám, že první z plánů se dozvíme poté, co skončí testování dětí ve školách,“ uvedl poslanec Válek.

Plošné testování dětí by mělo skončit 10. září a ministr Vojtěch očekává, že vyhodnocení situace proběhne do konce září a od října budou moci být podmínky mírnější.

„Pokud se ukáže, že je situace dobrá, testování ve školách pokračovat nebude,“ dodal Vojtěch. Už ale neřekl, co přesně znamená, že bude situace dobrá – a co se zruší, až dobrá bude.

Tagy: