S puškou vyrazil na lov lidí, oběti lákal klidem. Kdo je mladý Dán, který vraždil v Kodani?

Policejní manévry po střelbě v Kodani

Záběry z policejních manévrů po střelbě v dánské Kodani

Masakr v nákupním centru v dánské Kodani si vyžádal tři životy a řada dalších lidí utrpěla zranění. Někteří z postřelených jsou stále v kritickém stavu. Policisté pravděpodobného střelce zadrželi a nyní se svět ptá – kdo je onen útočník? Vyšetřovatelé dosud skoro žádné podrobnosti neuvedli, ale jisté informace již prosakují ven. Zahraniční média se shodují, že pachatelem je mladý Dán Noah Esbensen. Ten měl podle všeho psychické problémy, byl příznivcem krajní pravice a často dával najevo svoji nenávist k muslimům.

Policisté ke střelci pouze uvedli, že jde o „etnického Dána“. Nyní se však zdá, že identita střelce je venku. Má jít o teprve 22letého Noaha Esbensena. Vyplývá to nejen z fotografií zadrženého střelce, který se nápadně podobá právě mladému Dánovi, ale i z jeho prezentace na sociálních sítích. Esbensen se totiž fotil či natáčel právě se zbraněmi, mimo jiné i s puškou SIG Sauer 200 STR. Právě tuto zbraň útočník při masakru podle videí použil.

Esbensen se na sociálních sítích fotil i tak, že si zbraň přiložil ke spánku a pod příspěvek napsal: „Je mi to jedno.“ Objevila se rovněž informace, že mladý Dán svůj útok v nákupním centru Fields předem oznámil právě na sociálních sítích. Jeho profily byly však krátce po masakru zrušeny.

O pravděpodobném útočníkovi se mimo jiné ví, že měl trpět psychickými problémy. To je dokládáno dalšími příspěvky na sociálních sítích, kde hlásil, že „Kvetiapin nefunguje“. Kvetiapin je lék, jenž se používá při léčbě schizofrenie, bipolární afektivní poruchy či deprese.

Kromě toho byl velkým příznivcem dánské krajně pravicové strany Stram Kurs, která je proslulá svoji protiislámskou rétorikou. Právě na muslimy měl Esbensen podle dostupných materiálů dlouhodobě vztek a pociťoval k nim až nenávist. Měl se sám nazývat „křižákem, jenž očistí Dánsko od muslimských vetřelců“.

Své oběti se snažil přilákat

Policisté střelce, který v kodaňském nákupním centru začal řádit kolem půl šesté večer v neděli, zadrželi do 11 minut od prvního přijetí informace. Mezitím však útočník zastřelil tři lidi a další zranil. Minimálně čtyři napadení mají být dle dánských médií i nadále v kritickém stavu. Má jít o dva Dány a dva Švédy. Mrtví jdou dva 17letí Dánové, chlapec a děvče, společně s 47letým ruským občanem.

Svědci mezitím popsali, že útočník se choval velice klidně. Podle nich totiž takřka neutíkal a naopak se lidi snažil k sobě přilákat. Předstíral totiž, že jeho zbraň, která je v Dánsku běžně využívána jako sportovní puška, je pouze atrapou. „Byl natolik psychopatický na to, aby vzal pušku a šel lovit lidi. Ale neutíkal,“ sdělil pro dánskou veřejnoprávní televizi DR jeden ze svědků.

Policejní velitel Soren Thomassen uvedl, že o motivu je předčasné spekulovat a zatím prý nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický útok či útok s rasistickým motivem. Muž by se měl ještě v pondělí dostavit před soud, mezitím již byl obviněn z trojnásobné vraždy.

Tagy: