Vystřídala Moniku Babišovou aneb Kdo je nová „druhá dáma“ Jana Fialová

Bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) nahradil ve Strakově akademii nový ministerský předseda Petr Fiala (ODS). S ním přichází i nová „druhá dáma“, Moniku Babišovou tak vystřídala Jana Fialová.

Oba pocházeí z Brna. On je původní profesí humanitní vědec, ona přírodovědkyně. Devětačtyřicetiletá Jana Fialová pracuje jako bioložka a proděkanka brněnské lékařské fakulty, Fiala je profesorem politologie.

Jana Fialová sama sebe označuje za konzervativní. Má ráda dobré víno, vyrostla ve vinařské rodině. Volný čas nejraději tráví na chalupě na Vysočině, s rodinou jezdí každý rok na dovolenou na stejné místo do Chorvatska.

V práci se věnuje zdravému životnímu stylu. Má doktorát v oboru hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie. Během první vlny pandemie covidu usilovala o to, aby studenti mohli skládat státnice prezenčně.

Sametové seznámení

S manželem jsou spolu 30 let. Seznámili se během demonstrací v listopadu 1989. Jí bylo 17, Petru Fialovi 25. „Přijel v říjnu 1989 z vojny zpět do Brna a společní známí nás seznámili. Začátkem listopadu jsme se viděli poprvé. Už jsem o něm věděla, ale byl to ten první pohled, který rozhodl,“ popsala vloni v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Chodili jsme na demonstrace v přátelské skupině, ale Petr mě pak doprovázel večer domů. Tak vznikl náš vztah, začali jsme spolu chodit během demonstrací. Ten další víkend už jsme jeli spolu na demonstraci na Letnou do Prahy a zároveň na mši ke svatořečení Anežky České. To byl obrovský zážitek,“ vzpomínala.

První oficiální rande strávili na hřbitově. „Petr si na mě vzal telefonní číslo a pozval mě na rande na procházku. Při té příležitosti mě požádal, zda bych s ním nezašla na hřbitov, protože na Dušičky neměl čas,“ popsala Fialová v rozhovoru pro Blesk.

Stěhování z Brna do Prahy se nechystá

S Petrem Fialou spolu mají tři děti – dva synové jdou ve šlépějích svého otce a studují filozofickou fakultu, dcera je na lékařské fakultě. Z několika rozhovorů, které nová „druhá dáma“ poskytla, vyplývá, že je na vytíženost svého muže zvyklá. Už jako rektor Masarykovy univerzity trávil hodně času mimo domov.

Ani teď, když se stal Fiala premiérem, se neplánuje velké stěhování z Brna do Prahy. Jana Fialová chce zůstat na Masarykově univerzitě. Podle svých slov je však připravená více pendlovat kvůli společenským událostem.

Do předvolební kampaně koalice Spolu a ODS se rodina Petra Fialy moc nezapojovala – na rozdíl od rodiny někdejšího premiéra Andreje Babiše, který často prezentoval svoji choť Moniku nebo dceru Vivien.

„Neříkám, že rodina nemá být vidět, pokud daný politik má rodinu a je to součást jeho života, tak proč ne, ale myslím, že nějaké cílené využívání pro úspěch kampaně tam nemá být. I z toho důvodu se držím zpátky,“ vysvětlila pro Blesk. Fialu ale například doprovodila do volebního štábu koalice Spolu. Do sálu vešli ruku v ruce.

Fiala věří, že jejich manželství vydrží i přes náročnou politickou funkci. „Nebojím se,“ odpověděl Fiala na otázku Blesku, jestli nehrozí, že jeho nová práce negativně ovlivní vztah, jako se to v minulosti stalo u mnoha premiérů. „My jsme s Janou spolu od listopadové revoluce a v dubnu příštího roku oslavíme 30 let od svatby. To už je vztah pevný, prošel zkouškami, takže myslím, že nic takového nehrozí,“ dodal Fiala.

S manželkou si rád povídá a debatuje, oba rádi plavou v moři. A také se s ní radí o tom, co si třeba vzít na sebe. „O tom, jak se obléct, se radím se svou manželkou. Ale jestli myslíte, že mám nějaké zázračné stylisty, tak to určitě ne. Rád se oblékám adekvátně situaci, přiměřeně a dobře. Nosíval jsem velmi krátké vlasy a pak jsem začal mít pocit, že řada mých vrstevníků vlasy nemá, tak proč bych si je nenechal narůst, když mně rostou (smích). Na internetu kolují fotografie z mé svatby, kdy jsem měl vlasy opravdu dlouhé. Mám radost, že mi rostou,“ svěřil se s úsměvem Fiala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Tagy: