Kdyby Piráti nebyli ve vládě, žíly by mi to netrhalo, míní zastupitel ODS

Martin Kadeřábek

Divoká karta - 3.12. v 18:00

Teplický zastupitel Martin Kadeřábek (ODS) by se obešel bez účasti Pirátů v nové vládě, kde jsou občanští demokraté nejsilnější stranou. Řekl to v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS. Tři ministerská křesla pro stranu Ivana Bartoše považuje Kadeřábek za neadekvátní. Podle předsedkyně Mladého Pirátstva Kateřiny Stojanové je však rozdělení vládních pozic spravedlivé.

Piráti v novém 18členném kabinetu obsadí funkci ministra zahraničí, ministra pro místní rozvoj, který se nově bude zabývat i digitalizací, a post předsedy Legislativní rady vlády. To přijde zastupiteli Martinu Kadeřábkovi z ODS vzhledem k tomu, že strana ve sněmovních volbách obhájila pouze čtyři poslanecké mandáty, přehnané. Vládní koalice by se navíc obešla ve Sněmovně i bez nich.

„Kdyby Piráti nebyli ve vládě, moc by mi to žíly asi netrhalo. Jsou to čtyři poslanci. Bez nich je to 104, s nimi 108. Zastoupení, které mají ve vládě i ve vedení Sněmovny, je podle mě lehce neadekvátní. Voliči rozdali karty, rozhodli i svými kroužky. Tři Piráti ve vládě je z mého pohledu moc,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Reagoval tak na skutečnost, že Piráti se čtyřmi poslanci mají místopředsedkyni Sněmovny a v novém kabinetu budou mít stejně funkcí jako Starostové, kteří mají zákonodárců v dolní komoře Parlamentu 33. K takto rozdílnému volebnímu výsledku došlo vlivem preferenčních hlasů. Voliči koalice PirSTAN totiž kroužkovali výrazně častěji členy hnutí STAN.

Předsedkyně Mladého Pirátstva a zastupitelka Ústeckého kraje Kateřina Stojanová však zastoupení Pirátů ve vládě a vedení Sněmovny považuje za spravedlivé. „Myslím, že to je fér. Naši koalici volilo zhruba 880 tisíc voličů, z toho přes 600 tisíc voličů bylo spokojeno s pořadím na kandidátních listinách, nijak svými kroužky nezasahovali,“ uvedla.

Poté poukázala na různé průzkumy, podle kterých se většina voličů koalice PirSTAN identifikovala spíš s Pirátskou stranou. To uvádí například listopadový průzkum agentury STEM. Podle něj volilo uskupení PirSTAN 61 % voličů spíš kvůli Pirátům a zbylých 39 % zase více přesvědčili Starostové.

Jenže z těchto respondentů podporovatelé hnutí STAN kroužkovali zhruba dvakrát častěji než ti, kterým byli sympatičtější Piráti. „37 mandátů, které jsme získali, bylo zvoleno spíš pirátskými hlasy. Odvedli jsme stejný kus práce na kampani i programu. I v naší dohodě bylo, že bez ohledu na volební výsledek to rozložení bude poměrné,“ dodala Stojanová k rozložení sil v předvolební koalici Pirátů a Starostů.

Tagy:
politika STAN ODS Petr Fiala Piráti vláda volby 2021 Piráti a Starostové Divoká karta Martin Kadeřábek Kateřina Stojanová