Farský nemá jistotu lídra. V eurovolbách chceme nabídnout i neokoukané tváře, říká Rakušan

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan

360° 25.7.2023

Kandidátku STAN do evropských voleb sestavuje Jan Farský. Má ambici přivést zajímavé osobnosti, nejen okoukané, recyklované politiky. V letním speciálu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl předseda hnutí Vít Rakušan. Vysvětlil, která témata jsou pro STAN v následujícím volebním období zásadní, a dodal, že hnutí počítá s tím, že bude vybírat nového eurokomisaře.

„Jsme tradičně proevropské hnutí. Budeme mít silnou kandidátku, kterou připravuje Jan Farský. Nemá však jisté, že bude lídrem. Ačkoli v září budou klasické primárky, nyní je zodpovědný za to, aby kandidátku připravil tím, že vytipovává regionální osobnosti z našeho hnutí. Jde o velmi silné persony, ale i mladé, kteří o Evropě něco vědí a chtějí se do toho pustit. Dále na sebe navazujeme osobnosti, které třeba nemají průkazku našeho hnutí, ale zároveň mají chuť se angažovat,“ vysvětloval Rakušan.

Farský má podle ministra vnitra ambici především přivést zajímavé osobnosti. „Nejen okoukané, recyklované politiky, kteří se objevují na různých typech voleb, ale třeba i lidi zvenku, kteří mají odbornost, evropskému projektu věří a ztotožní se s naším evropským, liberálním programem. To je důležité,“ zdůraznil Rakušan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolu do eurovoleb? Nikdo nám ruce neláme, můžeme i sami, váhá ODS. TOP 09 tasí Antibabiše

Přiznal, že hnutí STAN nemělo jednoduché období. „Evropské volby jsou to, kde můžeme ukázat, že jsme na trajektorii růstu. Pro nás jako proevropské hnutí jsou tyto volby důležité,“ zdůraznil.

Soudružnost a soběstačnost

Hnutí se chce věnovat v následujícím volebním období několika zásadním tématům. „Dlouhodobě jsme usilovali o soudružnost regionů a bohužel se nic zásadně nezměnilo. V Česku máme obrovitánské rozdíly. Praha je suburbanizovaná – ekonomicky je na tom dobře, lidé se tam stěhují. Pak ale máme regiony, jako je Karlovarský, který ve všech ukazatelích klesá. Nepovedlo se nám nastavit politiku soudružnosti v Evropě tak, aby se rozdíly mezi regiony vyrovnávaly,“ sdělil Rakušan.

Celá situace podle něj možná souvisí s přenastavením dotací. „Byly vymyšleny proto, aby reálně vyrovnávaly rozdíly mezi znevýhodněnými a zvýhodněnými regiony. Teď se k dotacím dostávají bohaté regiony snadněji než ty chudší – a rozdíly se jen zvětšují. Ambicí STAN je na tomto pracovat,“ podotkl předseda hnutí.

Dalším zásadním tématem je podle něj energetická soběstačnost. „Z našeho pohledu jako lokálního hnutí je komunitní energetika téma číslo jedna, které budeme silně prosazovat. Znamená to větší soběstačnost – nejen na území České republiky, ale celé Evropy – odolnost a menší závislost na státech, jako je Rusko,“ vysvětlil.

S výběrem eurokomisaře počítáme

Hnutí STAN by se mělo podle koaliční dohody zasadit také o výběr nového eurokomisaře. „Byla to dohoda, která není tajná. V rámci vyjednávání o pětikoaliční vládě tehdy bylo řečeno, že eurokomisaře bude vybírat STAN. Koaliční partneři s tím tehdy souhlasili. Dohodu je nutné nyní potvrdit, ale my s tím počítáme. Určitě osobnost eurokomisaře vybírat budeme,“ zdůraznil Rakušan.

ČTĚTE TAKÉ: Charanzová nebude kandidovat za ANO. Nesouhlasím s národoveckým směřováním hnutí, řekla

Hnutí si prý již vytipovalo několik osobností, které by tuto funkci mohly zastávat, Rakušan však nechtěl konkrétně žádnou z nich jmenovat. „Nechtěl bych debatu zatěžovat konkrétním jménem. Možná je to pro lidi nepříjemné už proto, že se zase bude vybírat na celostátním výboru. Nikomu nechci dávat palec nahoru, nebo dolů – ať vybírají naši lidé,“ doplnil.

Tagy: