Kdyby vakcínu sháněla vláda a ne EU, tak nemáme žádnou, říká exministr Němeček

Svatopluk Němeček

K věci 8.1.2021

Bývalý šéf resortu zdravotnictví a nynější ředitel bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS podrobil tvrdé kritice vládu premiéra Andreje Babiše. Ta podle něj zaspala u shánění pomůcek pro boj s pandemií, a to zavedením opatření i váháním u nepopulárních nařízení. Nynější Babišova kritika Evropské unie, která podle premiéra pozdě zajišťuje nákup vakcíny, Němečka „velmi překvapuje“.

„Buďme rádi, že to Evropská unie zajišťuje, protože kdyby to zajišťovala vláda, tak jsme bez vakcíny,“ prohlásil v pořadu K věci Němeček.

Ten kritizoval také očkovací strategii ministerstva zdravotnictví. Stejně jako dřív totiž ředitel bohumínské nemocnice vidí především velkou improvizaci, než že by vše potřebné bylo nachystané a připravené. „Snad se s tím zdravotníci poperou, ale opět to tu úplně zbytečně řešíme na poslední chvíli,“ doplnil Němeček.

Nynější ředitel nemocnice také v pořadu K věci na CNN Prima NEWS popsal, jak jsou na tom nemocnice v Moravskoslezském kraji. Situace je prý velice napjatá, protože stále rostou počty nakažených a také hospitalizovaných, jak v lehkých, tak těžkých stavech. Kromě toho zároveň klesá i počet zdravotníků, protože řada z nich se nakazila.

Němeček: Reálně hrozí, že pacienti nedostanou kvalitní péči

Indisponované lékaře a zdravotní sestry musí nahrazovat stávající zdravotníci formou přesčasů, přičemž únava si již tvrdě vybírá svoji daň. „Obávám se, že nebude možné, aby každý pacient dostával kvalitní péči,“ zmínil jeden z možných důsledků exministr zdravotnictví.

Podle Němečka reálně hrozí, že pacienti budou čekat na lůžko, ale kapacita nemocnic bude již naplněná. „Nemocnice jsou prostě plné. Nejsou nafukovací a chybí jim personál včetně lékařů, sester a pomocného personálu,“ řekl v pořadu K věci ředitel nemocnice v Bohumíně. Jeho středisko navíc prý už nějaký čas vůbec nedělá zákroky, které se daly odložit. „Tady už přes měsíc děláme jen akutní péči,“ dodal Němeček.

Situace je dle exministra zdravotnictví z let 2014 až 2016 aktuálně výrazně horší, než tomu bylo na podzim. „Po skončení podzimní vlny se nemocnice nevrátily do stavu, kdy byly vyprázdněny. Pacienti ve vážném stavu, které dáte na plicní ventilátor, nemůžou odejít ze dne na den. Ti jsou na něm třeba i týdny,“ vysvětlil úskalí Němeček.

Tagy: