Uvolňování nečekejte, zátěž nemocnic je nesmírná, chybí personál, vzkazuje Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Ministerstvo prozradilo, proč patříme k rekordmanům

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek představili v pátek výhled počtu nakažených a šíření pandemie koronaviru do konce ledna. Podle dřívějších informací se Česko může dostat i na 30 tisíc nakažených denně na konci ledna. Dušek se v pátek dokonce bál tato čísla komentovat s tím, že se snad tato předpověď nenaplní. Očekává ale až 12 tisíc hospitalizovaných.

„Možnosti navýšení počtu personálu jsou vyčerpané. Počet nemocných seniorů je závažný. Zátěž nemocnic je nesmírná. Uvolňování nečekejte,“ prohlásil na páteční tiskové konferenci ministr Blatný.

Česko si tak zdaleka neoddychne. Vláda se ve čtvrtek shodla na pokračování pátého stupně PES nejméně do 22. ledna a naopak hrozí spíše další zpřísnění.

Až 20 tisíc nakažených denně

O vývoji nakažených mluvil Ladislav Dušek. „Situace v ČR je bohužel stále riziková. Reprodukční číslo je vyšší než 1, dynamika nákazy se vrátila po Vánocích zpátky,“ řekl v pátek Dušek. Reprodukční číslo se aktuálně pohybuje kolem 1,1.

„Budeme svědky vysokého nárůstu, čekáme až 20 tisíc nakažených denně,“ prohlásil už ve středu před poslanci Dušek, když hovořil o situaci okolo poloviny ledna.

Další prezentovaná čísla jsou ale ještě hrozivější. Předpokládají až 30 tisíc nakažených denně do konce ledna. Sám Dušek řekl, že je raději ani nechce číst a doufá, že se tato předpověď nenaplní. Musí se ale dodržovat protikoronavirová opatření.

„Budou-li opatření dodržována, zcela jistě zaberou a po 10. lednu by se měl projevovat efekt snižování virové nálože. Žádný jiný mechanismus, jak se plošně bránit, ještě nikdo nevymyslel. Nebudou-li dodržována, je úplně jedno, jestli si je namalujeme na růžovo,“ dodal Dušek.

Česko se od Vánoc potýká s masivním nárůstem počtu nakažených a řadí se mezi nejhorší země na světě. Nyní se počty pohybují kolem 17 tisíc denně. Odborníci se nejvíce obávají, že se tento trend promítne do počtu hospitalizovaných.

Až 12 tisíc hospitalizovaných

Pokud bude nastoupený vývoj pokračovat, může být podle Duška v polovině ledna téměř 12 tisíc hospitalizovaných.

„Jsme v rizikovém vývoji. Určitě se dostaneme na hodnoty devět a více tisíc lidí na lůžku. Realistický model dokonce ukazuje 11 764 lidí v nemocnicích k 15. lednu a 1 770 na JIP,“ dodal Dušek s tím, že aktuálně nemocnice přijímají 600 pacientů denně. „V řadě regionů narážíme na kapacity nemocnic,“ dodal.

Současná vysoká čísla podle Duška odrážejí fakt, že epidemie sílí všude na světě, čemuž se nevyhne ani Česko. A také se denně provádí až 70 tisíc testů.

Tagy: