Zeman zkritizoval Babiše: Když jsem byl nemocný, mohl mít více porozumění

Andrej Babiš s Milošem Zemanem

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 1.5.2022

Bývalý premiér se v některých případech choval způsobem, se kterým jsem zcela nesouhlasil, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Miloš Zeman. Jako příklad uvedl chování Andreje Babiše v době, kdy byl prezident hospitalizovaný kvůli zdravotním problémům.

„Andrej Babiš se v některých případech choval způsobem, se kterým jsem ne zcela souhlasil. Myslím si, že v době, kdy jsem byl nemocný, mohl mít trochu větší porozumění pro můj zdravotní stav,“ sdělil v nedělním vysílání CNN Prima NEWS prezident.

Zeman v Partii Terezie Tománkové hovořil i o nadcházející volbě prezidenta a zda by byl ochotný dát svůj hlas právě Babišovi. „Nechci být vztahovačný. Právě proto jsem řekl, že budu uvažovat o několika kandidátech,“ pronesl.

Hlava státu minulý podzim strávila skoro dva měsíce v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Média spekulují, že důvodem byla chronická cirhóza jater. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpěl nechutenstvím. Nyní přiznal, že je nadále vyživován pomocí sondy. „Stále to trvá a do podzimu zřejmě ještě bude,“ pravil.

I kvůli tomu Zeman slevuje z prezidentského programu. „Doktor mi zakazuje létání, proto jsem požádal pana premiéra Petra Fialu, aby mě zastoupil na summitu Severoatlantická aliance. Doporučení, nebo v tomto případě spíše příkaz lékařů, je zapotřebí respektovat,“ dodal.

Přiznal, že se těší na důchod, jeho mandát mu vyprší 8. března 2023. Jako silného kandidáta vnímá odboráře Josefa Středulu. „Řekl mi, že se rozhodne podle důvěry na sjezdu a tu dostal, takže se domnívám, že je nakloněn ke kandidatuře. Kdybych měl několik hlasů, tak bych je rozdělil,“ sdělil.

Pro Koudelku má „své důvody“

Prezident během týdne vzkázal, že znovu nejmenuje ředitele BIS Michala Koudelku generálem. „Je to spíše záležitost bezpečnosti. Mám velmi vážné důvody, už po sedmé nedávám panu plukovníkovi Koudelkovi generálskou hodnost,“ vysvětlil v Partii.

Návrh na jmenování prý nechal skartovat, a to z toho důvodu, aby jeho podpis nebyl zneužit. „Vzhledem k tomu, že prezidentem budu ještě asi deset měsíců, tak uvidíme, jak dopadne pan Koudelka u nového prezidenta,“ dodal. Zeman má proti kontrarozvědce a Koudelkovi dlouhodobě výhrady.

Balák se neobohatil

Vyjádřil se i k milosti pro správce lánských lesů Miloše Baláka. „Pan Balák se v této kauze osobně neobohatil, nevznikla žádná národohospodářská škoda a za třetí tři roky natvrdo dostal za údajné zvýhodnění jedné stavební firmy, jednalo se o firmu s Jaromírem Jágrem, přičemž zvýhodnění spočívalo v tom, že jí umožnil prohlídku Lánské obory. Tečka,“ argumentoval.

Jako příklad uvedl, že bývalý prezident Václav Havel udělil dva tisíce milostí, Zemanův předchůdce Václav Klaus 400 a on „pouze“ 21. Například Senát Zemanovo omilostnění Baláka označil za nepřijatelné a destruktivní pro vnímání rovnosti občanů před zákonem.

Tagy: