Hroucení morálního majáku? Hádka Železného se strážníky vyvolala bouřlivé reakce

Vlnu pozdvižení na sociálních sítích vyvolalo video městské policie v Praze, na němž se strážníci téměř hodinu dohadují s televizním moderátorem Jakubem Železným kvůli špatnému parkování. „Když policejní maják zastaví morální maják,“ vtipkují uživatelé na adresu známého novináře. Řada lidí považuje jeho chování na záběrech za nepřijatelné, někteří zároveň připomněli, že se nejedná o jeho první vyhrocenou zkušenost s policií. Na druhé straně mezi lidmi nachází i zastání a pochopení pro své odůvodnění incidentu a připojenou omluvu.

„Hodně jste mě zklamal. Čekal jsem nějakého MikeJePan a on je to Železný. Ostuda,“ zhodnotil incident jeden z komentujících pod omluvou televizního moderátora (MikeJePan je bývalý youtuber, který si vytvořil jméno na opakovaných sporech s policií kvůli dopravním přestupkům – pozn. red.). „Váš výstup je vrchol arogance a ubohosti, omluva to neřeší,“ napsal další. V komentářích zároveň často zaznívají posměšné obraty jako „hroucení morálního majáku“.

Událost, jež na sítích způsobila rozruch, vznikla kvůli zdánlivé banalitě. Železný zaparkoval své Audi na přechodu na Václavském náměstí, načež ho kolemjdoucí strážník požádal o přeparkování. Následovala téměř hodinová hádka, podle moderátora se totiž strážník choval nevhodně.

K TÉMATU: Moderátor ČT Železný se omluvil za konflikt s policisty. Zároveň jim vyčetl, že sestříhali video

„V pondělí mě ‚přepadla‘ bulvární TV (její právo) k jakémusi videu. Nechápal jsem. Tak jsem dnes shlédl: Vteřina, kdy se dozvíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. Pak zapne kameru. (A městská policie video sestříhá). I tak měla má reakce být jiná! Mrzí mě to, omlouvám se,“ vysvětloval Železný na svém Twitteru. O den předtím reportérům deníku Blesk s dotazy k incidentu tvrdil, že neví, o co jde.

Jeho omluva vyvolala na sítích rozporuplné reakce. „Většina lidí se shodne na tom, že jediný, kdo na videu řval, byl sprostý, arogantní a ulhaný, jste byl vy. O to víc mě mrzí, že se k tomu neumíte postavit čelem. Škoda,“ vyčítal Železnému další z uživatelů.

Může se to stát každému

Moderátor v on-line světě našel i zastání. „Může se to stát každému z nás. Stačí chvilka a zareagujeme v nějaké situaci nevhodně. Důležité je nezapírat, přiznat chybu a omluvit se. Poslední dobou je vidět, že toho je na vás hodně. Vezměte si chvilku volna a odpočiňte si,“ vzkázal moderátorovi starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN).

„Chyba se stala na všech frontách, chybovat je lidské. Jedna strana se zde omlouvá, městská policie by mohla také. Myslím, že by jí neubylo,“ přidal se na obranu novináře další komentující. „Děkuji za vysvětlení a přiznání chyby. Ať se daří,“ zaznělo také na Twitteru.

Železný se však nevyhnul ani kritice svých fanoušků. „Já Vás mám rád. Dovedu i pochopit, že se člověk pohádá, i byť není v právu. Jsou v životě různé situace, které nemusíme zvládnout. To je normální. Co není normální, je Vaše chování obecně. Míň arogance, více pokory. A žádné výmluvy. Půjde to,“ vzkázal jeden z komentářů.

Řvoucí bestie v uniformě

Některé kritické hlasy připomněly i historické spory jedné z nejznámějších tváří České televize s muži zákona. „S panem Železným máme své zkušenosti,“ sdělila webu iDnes v roce 2005 někdejší mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. „Vaše přestupky v dopravě nechci popisovat detailně. O nich víte nejlépe vy sám. Snad jen malé upozornění: obec projíždíme maximálně padesátkou,“ vzkázala tehdy moderátorovi. Reagovala na jeho kritiku rozsáhlé policejní kontrolní akce na silnicích.

„Nevím, jestli je v pořádku, že policejní mluvčí o novináři šíří informace, které podle mě nejsou veřejné. Vyděsilo mě to. Jestli paní Kosinová chce, rád popíšu, jak se mnou v několika případech policisté jednali,“ reagoval na její slova Železný.

Kosinová zároveň popsala konkrétní incident, při kterém měl novinář křičet a slovně napadat policisty a sbor nazvat „bandou grázlů“. Mělo k tomu dojít poté, co řidička, s níž byl ve vozidle, málem narazila do policejního auta. Železný svůj křik přiznal, reagoval prý však na „řvoucí bestie v uniformě“, na něž si později kvůli jejich údajnému arogantnímu a hulvátskému chování neformálně stěžoval při náhodném setkání s brněnským policejním ředitelem. Stejně tak okolnosti události podle něj byly odlišné od policejní verze. K riziku srážky prý došlo kvůli špatnému policejnímu označení dopravní nehody.

Tagy: