Potraviny ještě zlevní, předpověděla Večeřová. Vysvětlila, jaké podmínky je třeba naplnit

Dana Večeřová

Co na to vaše peněženka (605)

Ceny potravin stále nejsou na svém „normálu“, nějaké zlevňování určitě ještě nastane. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to předpověděla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Důležité budou podle ní výše nákladů, právě ty označila za skutečnou příčinu zdražování. Už nyní ale ceny některých základních potravin klesají, například másla, sýru, cukru nebo mouky.

„Myslím, že ceny (potravin) stále nejsou na svém ‚normálu‘ a že k nějakému zlevňování určitě ještě dojde. Pokud jsou to například pekařské výrobky, když počkáme na novou sklizeň, začneme produkovat z nové pšenice a obilí, což bude zřejmě levnější,“ řekla Večeřová ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Máslo je levnější než před rokem. Podívejte se, jak se letos změnila cena základních potravin

Příčinou vysokých cen potravin jsou podle ní vysoké náklady, které navíc potravináři do svých marží ani nepromítli ze 100 procent. „Pokud se náklady nevrátí na úroveň – jak všichni touží – před covidem nebo válkou na Ukrajině, pak se nemůžeme ani bavit o návratu cen potravin do starých dob,“ dodala šéfka Potravinářské komory.

Podívejte se na celý rozhovor s Danou Večeřovou, která společně s agrárním analytikem Petrem Havlem v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS diskutovala mimo jiné také o zastropování cen energií či o vládním konsolidačním balíčku.

Tagy: