Smažené řízky, kapr, bramborový salát a také cukroví. Tyto pochutiny zdobí štědrovečerní tabuli téměř v každé české domácnosti. Pro mnohé lidi v zahraničí jsou však tyto pokrmy cizí. V Argentině například připravují pečeného páva, v Grónsku si pochutnávají na velrybím masu a v Japonsku se s přípravou vůbec nepářou, objednají si prostě smažené kuře z pobočky známého fast foodu.
Austrálie
Jelikož si Australané o vánocích užívají teplého a slunečného počasí, jejich vánoční menu se skládá spíše ze sezónních potravin – lehkých salátů, ryb a hlavně mořských plodů. Hojně zde lidé pořádají také grilování pod širým nebem, kde připravují kuřecí, hovězí anebo jehněčí maso. Jako dezert si dávají zmrzlinu či známý dort Pavlova z pečených našlehaných bílků, plněný našlehanou smetanou a čerstvým ovocem, píše web Insider.
Japonsko
Představte si Vánoce, kdy se s přáteli a příbuznými sejdete u svátečního stolu, na který hrdě postavíte... kyblík se smaženým kuřetem z KFC. Pokud vám to připadá přitažené za vlasy, neznáte japonskou tradici, která se zrodila z marketingové kampaně Kentucky Fried Chicken v 70. letech minulého století.
Jelikož se Vánoce v Japonsku dříve nijak zvlášť neslavily, vycítilo marketingové oddělení příležitost a vyrukovalo se sloganem „Kentucky for Christmas“ (Kentucky k Vánocům) a tematickými párty s kbelíky plnými smažených kuřat. I v současnosti zůstává tato tradice silná a je tak populární, že je třeba si toto jídlo objednat předem – třeba i s dortem a perlivým vínem. Podle informací BBC si každé Vánoce dopřeje jídlo z KFC až 3,6 milionů Japonců.
Japonci si o Vánocích pochutnávají na kyblíku se smaženým kuřetem z KFC. Zdroj: Getty Images
Dánsko
Dánské štědrovečerní menu se často skládá z pečené kachny, husy nebo vepřové pečeně. Tradiční přílohou je červené zelí a vařené brambory. Na svátečním stole nesmí chybět ani dezert zvaný ris à l’amande neboli studený rýžový puding, který se podává se šlehačkou, mandlemi a horkým višňovým nebo malinovým přelivem.
Grónsko
Štědrovečerní menu v Grónsku je skutečně jedinečné. Mezi tamní oblíbené speciality patří velrybí a sobí maso. Jednou z pochoutek, které se na štědrovečerní tabuli musí objevit, je mattak – proužky velrybího tuku obalené ve velrybí kůži. Dalším oblíbeným pokrmem je kiviak – maso arktických ptáků zabalené do tulení kůže, které se na několik měsíců zakopává pod zem, kde fermentuje od 3 do 18 měsíců. Jakmile je kiviak řádně uleželý, podává se jako místní pochoutka, uvádí web Redbookmag.
Grónská specialita mattak Zdroj: Getty Images
Polsko
Na Štědrý den v Polsku neuvidíte na stole žádné pokrmy – rodiny v Polsku obvykle drží od rána půst. Tradiční štědrovečerní večeře se pak skládá celkem z dvanácti chodů, které symbolizují dvanáct apoštolů. Obvykle se začíná borščem z červené řepy a knedlíčky plněnými houbami nebo houbovou polévkou a pokračuje se pokrmy ze sladkovodních ryb. Na stole nesmí chybět pirohy plněné zelím a houbami nebo takzvané gołąbki, zelné závitky plněné zeleninou. Jako dezert se podává makový koláč a nápoj ze sušeného ovoce, píše Insider.
Slavnostní polský boršč vypadá jinak než ten ukrajinský. Zdroj: Getty Images
Německo
Pravá vánoční hostina přichází v Německu až na Boží hod a tamní menu v mnohém připomíná to české. Jako hlavní chod připravují Němci smaženého kapra anebo pečenou husu, kterou obvykle servírují s brambory, fazolkami či kysaným zelím. Stejně jako Češi si pochutnávají na bramborovém salátu. Na dezert pak obvykle na vánočním stole nechybí vánoční štola s oříšky, kandovaným ovocem a kousky marcipánu.
Venezuela
Nejtradičnějším vánočním jídlem ve Venezuele je hallaca. Jde o pokrm složený z hovězího a kuřecího masa, kaparů, oliv a rozinek. To vše se zabalí do kukuřičných placek a ty se následně ještě balí do banánových listů. Příprava tohoto jídla se považuje za rodinný rituál, který trvá několik hodin.
Tradiční venezuelský vánoční pokrm hallaca. Zdroj: Profimedia.cz/ČTK
Itálie
Láska k jídlu se u Italů nezapře ani o Vánocích. Jejich sváteční menu se ovšem liší podle regionu. Obecně si místní pochutnávají na nejrůznějších druzích ryb, prosciuttu, sýrech a také olivách. Jako hlavní chod připravují Italové pečeného krocana. Někdo si pochutnává také na kuřecím či jehněčím masu. Co však nesmí rozhodně chybět, je dezert panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citrónovou a pomerančovou kůrou. Servíruje se se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.
Italský vánoční pokrm panetonne Zdroj: Getty Images
Nový Zéland
Na vánočním obědu si Novozélanďané pochutnávají 25. prosince. Ke štědrovečerní večeři se obvykle servírují speciality z krocana a šunky, nechybí zelenina a pečené brambory. Někteří si dávají grilované jehněčí maso. Jako dezert Novozélanďané, stejně jako Australané, obvykle servírují dort Pavlova.
Dort Pavlova patří mezi oblíbený vánoční dezert, který se servíruje na Vánoce v Austrálii. Zdroj: Profimedia.cz
Dort Pavlova patří mezi oblíbený vánoční dezert, který se servíruje na Vánoce v Austrálii. Zdroj: Profimedia.cz
Rusko
Vánoce se v Rusku slaví až 6. a 7. ledna, tamní sváteční menu je ovšem stejně pestré jako jinde ve světě. Na stole nechybí různé pochutiny v podobě kaviáru, sledě anebo také choloděc, masová huspenina podobná tlačence. Součástí ruské štědrovečerní tabule je také vinigret, bezmasý salát z brambor, zelí, červené řepy, mrkve a cibule, zalitý slunečnicovým olejem.
„Na Vánoce také připravujeme salát zvaný šuba. Což je vrstvený salát, který se skládá z nakrájených slanečků, vařených brambor, cibule, mrkve, červené řepy a majonézy,“ řekla pro CNN Prima NEWS Taťána, která žije v Praze více než 20 let. Jako hlavní chod se připravuje pečená husa. Někteří volí jako alternativu také pelmeně s masem či vareniky plněné brambory anebo kapustou.
Šuba je tradiční salát, který Rusové připravují na Vánoce. Zdroj: Profimedia.cz/ČTK
Ukrajina
Pestré je také vánoční menu na Ukrajině. Štědrý večer se nazývá Svatý večer a koná se 7. ledna. Štědrovečerní tabule by měla obsahovat minimálně dvanáct pokrmů symbolizujících dvanáct apoštolů.
„Hlavním pokrmem je Kuťa – dezert připravovaný z máku, pšenice, ořechů, kandovaného ovoce a medu, který se podává s kompotem neboli nápojem ze sušeného ovoce. Na stole nechybí ani salát olivje – připravovaný z vařených brambor, cibule, kysaných okurek, hrášku, vajec a kousků masa zalitých majonézou. Připravujeme také choloděc nebo kotlety,“ uvedl pro CNN Prima NEWS 46letý Ukrajinec Oleksandr žijící v Česku. Mezi další oblíbené pokrmy patří také varenyky či golubci – zelné závitky plněné rýží a masem.
Hlavním vánočním pokrmem na Ukrajině je kuťa. Zdroj: Profimedia.cz/ČTK
Francie
Štědrovečerní večeře se ve Francii nazývá Le Réveillon. Na vánočním stole se tradičně nachází lákavé delikatesy. Nechybí foie gras, čerstvé ústřice, kaviár anebo uzený losos. Hlavní chod se skládá z pečené krůty, která je plněna kaštanovou nádivkou. Na stole samozřejmě nechybí dobré víno a různé druhy sýrů. Jako dezert Francouzi připravují piškotovou roládu s máslovým krémem, zvanou též Noëlovo poleno.
Jako dezert Francouzi na Štědrý den připravují piškotovou roládu s máslovým krémem zvanou též Nolovo poleno. Zdroj: Getty Images
Jako dezert Francouzi na Štědrý den připravují piškotovou roládu s máslovým krémem zvanou též Nolovo poleno. Zdroj: Getty Images
Rumunsko
Štědrovečerní večeře v Rumunsku obsahuje mnoho tradičních pokrmů. Na štědrovečerní tabuli nechybí podomácku připravovaná nakládaná zelenina, různé druhy uzenin či bramborový salát a sarmale, tedy pečené zelné listy plněné mletým masem. Základem vánoční hostiny je vepřová pečeně. K menu tradičně patří také rumunský vánoční sladký chléb známý jako cozonac, který lze připravit na mnoho způsobů s různými náplněmi.
Velká Británie
Mezi tradiční britská štědrovečerní jídla patří pečený krocan, pečené brambory, růžičková kapusta či nádivka. Britové také servírují klobásky a yorkshirský pudink. Slané pečené „koláčky“ jsou nejtypičtější přílohou k hovězí pečeni či krocanovi. Mezi klasické moučníky patří trifle – dezert připravovaný z pudinku, šlehačky a čerstvého ovoce, píše web Insider.
Yorkshirský pudink je typická příloha k hovězí pečeni či krocanovi. Zdroj: Profimedia.cz
Argentina
Štědrovečerní menu v Argentině se příliš neliší od toho, které se servíruje v USA. Jako hlavní chod se běžně podává nadívaný krocan, ale také vepřová nebo hovězí pečeně. Tamní vánoční menu je však specifické slanými koláčky plněnými masem. Náplně připravuje každá domácnost po svém, ovšem nejčastěji se dělají ze steaku, který se nakrájí na malé kostičky a smíchá se s cibulí, vejci a kořením. Na Boží hod si pak Argentinci obvykle pochutnávají na pečeném pávu.