Útoků kyberzločinců před Vánoci přibývá. Podívejte se, jak nenaletět, a nepřijít tak o peníze

Kriminalisté důrazně varují: Kyberzločinci využívají chaosu před Vánoci a snaží se podvést důvěřivé uživatele. Říká se tomu „vánoční phishing“. Jaké jsou jeho nejčastější verze?

„Nemohli jsme Vás kontaktovat, potvrďte informace.“

„Máte jeden balíček, který čeká na doručení, použijte svůj kód pro jeho sledování a doručení.“

„Váš balík byl na Vaši místní pobočce kvůli nezaplacenému poplatku, vyplňte prosím své údaje.“

Mají nejrůznější podoby, ale jednu věc společnou. Zprávy rozesílané uživatelům jsou podvodné. „Pachatelé odesílají smsky, které se tváří jako, že jsou odeslány od vašeho dopravce a snaží se vás nalákat na kliknutí na odkaz s tím, že máte například doplatit nějakou částku za doručení vašeho balíku,“ popisuje trik podvodníků Ondřej Kapr z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Právě před Vánoci lidé často nemají přehled o svých objednávkách a pravděpodobnost, že na odkaz kliknou, tak roste. Pokud se tak stane, následuje přesměrování na stránku podobné reálné instituci. „Cílem pachatelů je, vylákat z vás citlivé údaje, které potom zneužijí a dostanou se vám na účet, kde vám odčerpají finanční hotovost nebo si na vás například vezmou i nějaký úvěr,“ vysvětluje Kapr.

Ačkoliv námi oslovení lidé v ulicích tvrdí, že by na žádný takový odkaz neklikli, policejní statistiky ukazují opak. Zatímco loni policisté řešili přes 9 500 případů spojených s kyberkriminalitou, letos jen do konce října jich evidují téměř 15 500. Měsíčně jich tak v průměru bylo přes 1 500, což je jako počet trestných činů spáchaných za celý rok 2011.

„V případě, že na sebe vyzradíte citlivé informace ohledně vašeho bankovnictví nebo vám vznikne nějaká škoda, tak určitě kontaktujte svoji banku popřípadě následně i Policii České republiky,“ radí Kapr.

Tagy:
peníze Vánoce podvod kyberzločin SMS phishing Policie České republiky kyberkriminalita