Očesávání třešní (zdroj: CNN Prima NEWS)
Vlna výrazného zdražování zasáhla i české ovoce. Například třešně se v Praze prodávají i za více než 160 korun za kilo. My ale pro vás máme tip, jak je naprosto legálním způsobem získat zcela zdarma v menším množství, nebo za symbolický poplatek úrodu rovnou z celého stromu.
Jsou sladké, červené a je jich všude relativně dost. Ti kteří si je ale chtějí v poslední době koupit, musí sáhnout pořádně hluboko do kapsy. Kilo třešní vyjde na farmářských trzích zhruba na 170 korun a v supermarketech a obchodech tomu není jinak.
Med citelně zdražuje a bude hůř. Jak poznat pravý od pančovaného a na co dávat pozor?
Cena kilogramu medu se na pultech českých obchodů v dubnu meziměsíčně zvýšila o osm procent. Podle Českého statistického úřadu se prodával v průměru za 164 korun, přičemž v březnu to bylo o 12 korun méně. Podle včelařů se však letos očekává mimořádně nízká úroda, což ceny této oblíbené potraviny bude i nadále tlačit vzhůru.
To překvapuje i jinak otrlé a na přemrštěné ceny zvyklé Pražany. V jiných městech jsou sice ceny nižší, ale i tak většinou kolem stokoruny. Přitom zrovna třešně můžete mít zcela zdarma. Kolem méně frekventovaných cest nižších tříd je totiž ovocných stromů stále dost.
Pokud si po cestě do přírody budete chtít otrhat několik třešní na chuť, cestáři proti tomu vůbec nic nemají. I za očesání celého stromu jsou ceny skutečně lidové. „Stačí se zastavit na příslušném cestmistrovství a zaplatit poplatek 50 korun za strom. Ten strom si pak člověk označí a může si jej otrhat. Pokud si někdo utrhne na občerstvení, ať jsou to třešně, švestky, nebo jabloně, klidně může,“ vysvětluje vedoucí cestmistrovství Olomouc Jaroslav Lom.
Pokud se ale rozhodnete koupit si úrodu na některém stromě, neváhejte. Kromě kolemjdoucích cílí na červené třešně i ptáci. Například špačci jsou velmi výkonní česači.
TŘEŠNĚ obsahují mnoho antioxidantů především v přírodním barvivu čím tmavší plody, tím více antioxidantů Zdroj: Profimedia.cz
TŘEŠNĚ obsahují mnoho antioxidantů především v přírodním barvivu čím tmavší plody, tím více antioxidantů Zdroj: Profimedia.cz