Falešný med (zdroj: CNN Prima NEWS)
Cena kilogramu medu se na pultech českých obchodů v dubnu meziměsíčně zvýšila o osm procent. Podle Českého statistického úřadu se prodával v průměru za 164 korun, přičemž v březnu to bylo o 12 korun méně. Podle včelařů se však letos očekává mimořádně nízká úroda, což ceny této oblíbené potraviny bude i nadále tlačit vzhůru.
Kilogram kvalitního českého med stojí už i více než 200 korun za kilo, což je výrazně více, než ukazují data Českého statistického úřadu. Rozdíl se dá totiž vysvětlit tím, že na pulty obchodníků se často dostanou méně kvalitní medy z dovozu a někdy i med, který je falšovaný. Odhaduje se, že na trhu Evropské unie se prodává až třetina medu importovaného z Číny.
Cena medu se také výrazně liší podle druhu medu. Tmavé varianty bývají dražší než světlé, stejně jako lesní se prodávají za více peněz než luční. Není proto výjimkou, že nejvíce kvalitní med může stát až 400 korun za kilogram. Jeho další očekávané zdražování tak může zvyšovat motivaci k jeho pančování.
Nejfalšovanější potravina?
„Med je jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu, jak vyplývá z šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Nekalí výrobci hřeší například nepovoleným přidáváním barviv či sladidel,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něho je falšovaný med v obchodě obtížně rozpoznatelný i pro samotné včelaře, a tak by si lidé měli při výběru dávat obzvláštní pozor.
„My nakupujeme med přímo tady od místního včelaře. Určitě za něho dám víc, než bych zaplatila v obchodě, ale mám záruku, že není nijak upravovaný,“ řekla CNN Prima NEWS Zdeňka Heroldová ze severočeské Krupky. „Loni jsem platila kolem 160 korun, letos to asi bude víc, ale nevadí mi to,“ dodala.
Podle odborníků může být signálem falšovaného medu například to, že jeho část se ve sklenici usadí a krystalizuje, zatímco jiná část zůstane tekutá. Naopak není vůbec známkou zhoršené kvality, pokud med zkrystalizuje celý, ačkoli jste ho třeba koupili v tekutém stavu. Nejlepší zárukou je mít vlastního vyzkoušeného včelaře.
Chladné a deštivé jaro
Přestože o hrozícím nedostatku medu slýcháme skoro každý rok, letošní sezóna bude skutečně špatná. Může za to chladné a deštivé počasí, které je pro tento rok tak typické. Aby mohly včely ze svého úlu vylétnout, nesmí pršet a musí být minimálně 12 stupňů Celsia. „Není-li teplo, tak se netvoří nektar a včely nemají co sbírat. Berou pak jenom pyl, ale z toho se med nedělá,“ řekl reportérům CNN Prima NEWS majitel včelařské farmy Ondřej Koudelka.
Letos by se tak medu mohlo urodit až o polovinu méně, než bývá obvyklé. Jeho cena by tak mohla vystřelit až k úrovním, které u nás převládaly před čtyřmi lety, kdy se kilogram prodával v průměru za více než 210 korun. A to opět včetně dováženého medu z Číny.