Kim Čong-un navštívil klíčové továrny na výrobu zbraní. Osobně řídil i bojové obrněné vozidlo

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil klíčové továrny na výrobu zbraní, včetně závodu na výrobu taktických raket. Informovala o tom státní severokorejská agentura KCNA. Kim podle agentury během návštěv, které se uskutečnily minulý týden, vyjádřil spokojenost s novým zaměřením továrny na výrobu taktických raket a s rozšířením výrobní kapacity.

Kim představil významný cíl zkvalitnit výrobu raket, pochválil funkčnost houfnicových granátů a osobně řídil bojové obrněné vozidlo, uvedla KCNA. Podle agentury Reuters jde o poslední z řady Kimových návštěv v zařízeních obranného průmyslu, při nichž kladl důraz na masovou výrobu zbraní.

ČTĚTE TAKÉ: Utužování vztahů? Šojgu přivezl do KLDR dopis z Kremlu, Kim Čong-un mu ukázal výstavu zbraní

Severní Korea už letos odpálila několik desítek raket, loni jich bylo rekordních více než 70, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

Spojené státy rovněž Severní Koreu obvinily z poskytování zbraní Rusku pro jeho válku na Ukrajině. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel minulý měsíc řekl, že USA jsou nanejvýš znepokojeny jejich vztahy. Pchjongjang a Moskva jakékoli dodávky zbraní popřely.

KCNA dnes rovněž informovala, že Kim navštívil oblasti postižené tajfunem Khanun, který se přes Korejský poloostrov přehnal minulý týden a zaplavil zemědělskou půdu.

Tagy:
Moskva Severní Korea zbraň výroba Kim Čong-un továrna USA Rusko ruská invaze na Ukrajinu Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických