Kim Čong-un tak moc pracoval pro svůj lid, až pohubl, běduje propagandistický film

Režimu Kim Čong-una jsou připisovány mnohé brutality páchané na obyvatelstvu Severní Koreje. Sám vůdce se ale snaží působit idylicky. Příkladem je tato fotografie pořízená v roce 2019 na posvátné hoře Petku.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un posiluje

Vůdce KLDR Kim Čong-un loni tak namáhavě pracoval pro svůj lid, až začal „naprosto chřadnout“. Tvrdí to přinejmenším nový dokument severokorejské televize o postavou nevelkém despotovi, jehož zdravotní stav je opakovaně zdrojem mnoha spekulací. Sám Kim Čong-un se pak objevil s manželkou na koncertě u příležitosti lunárního nového roku.

Propagandistické video s názvem Velký vítězný rok 2021 mimo jiné ukazuje Kima, jak se snaží sejít po schodech. Drží si při tom deštník a kolem něj pobíhají jeho poradci a pobočníci.

„Kim nám ukázal svou otcovskou stránku tím, že se houževnatě potýkal se sněhem, deštěm a větrem, jen aby se mohl ujmout osudu národa jako svých vlastních dětí,“ říká komentátor, zatímco kamera zabírá provizorní schody na deštěm skrápěném staveništi, které severokorejský vůdce navštívil v srpnu.

V dalším snímku cválá otylý vůdce na koni jako vysportovaný mladík. Viditelnou změnu zevnějšku dokument vysvětluje tím, že Kim Čong-un loni tak namáhavě pracoval pro svůj lid, až prý začal „naprosto chřadnout“.

„Ukázal svou mateřskou stránku tím, jak nesmírně trpěl a trápil se, jen aby uskutečnil sny svého lidu,“ dodává dramaticky vypravěč dokumentu, který odvysílala Korejská ústřední televize. Video se nicméně nijak dále nezabývá zmenšujícím se objemem severokorejského muže číslo jedna. Jihokorejská rozvědka přitom odhaduje, že dříve korpulentní diktátor shodil až dvě desítky kilogramů.

Než se v loňském roce objevily snímky výrazně pohublého sedmatřicetiletého Kim Čong-una, odhadovali experti jeho váhu asi na 140 kilogramů. To společně s jeho častým mizením z očí veřejnosti jen posílilo spekulace ohledně jeho zdravotního stavu.

Členové vládnoucí rodiny se v době koronavirové pandemie objevovali na veřejnosti jen zřídka. Severokorejská televize ale v pondělí ukázala vůdce KLDR spolu s manželkou na oslavách lunárního nového roku.

Po dvou letech se na veřejnosti objevila také Kimova teta Kim Kjong-hi. V roce 2013 nechal diktátor popravit jejího muže Čang Song-tcheka, který v tu dobu byl druhým nejmocnějším mužem Severní Koreje, za velezradu.

Tagy: