Kim vyslal na moře první taktickou jadernou ponorku. Jeho flotilu mají brzy posílit další

Severní Korea uvedla do provozu svou první taktickou jadernou ponorku. Zařadila ji do flotily, která hlídkuje ve vodách mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Informovala o tom státní tisková agentura KCNA. Slavnostního spuštění na vodu se zúčastnil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Vyzbrojení námořnictva jadernými zbraněmi je naléhavým úkolem, konstatoval Kim. Přislíbil, že námořnictvu předá další plavidla vybavená taktickými jadernými zbraněmi. „Slavnostní spuštění ponorky předznamenalo začátek nové kapitoly posilování námořních sil KLDR,“ uvedla KCNA.

Ponorka číslo 841, která je po severokorejské historické osobnosti pojmenovaná Hrdina Kim Kun-on, bude plnit bojové úkoly jako jeden z hlavních podmořských útočných prostředků severokorejských námořních sil, uvedl dále Kim.

ČTĚTE TAKÉ: Zákulisní hra Šojgua v KLDR. Po Kimovi chce pomoc s municí, nebude to ale zadarmo, říká expert

Analytici si poprvé všimli náznaků, že KLDR buduje nejméně jednu novou ponorku, v roce 2016. O tři roky později státní média ukázala Kima, jak si plavidlo určené k operacím u východního pobřeží prohlíží. Státní média tehdy nepopsala zbraňové systémy ponorky ani neuvedla, kde a kdy se inspekce konala. Analytici z velikosti nového plavidla odvodili, že je určena k nesení raket.

Podle agentury Reuters není jasné, kterými raketami bude ponorka vyzbrojena. Severní Korea testovala řadu balistických raket dlouhého doletu odpalovaných z ponorek (SLBM), stejně jako rakety krátkého doletu SLBM a rakety s plochou dráhou letu, které lze odpalovat z ponorek.

Stejně tak není jasné, zda KLDR kompletně vyvinula miniaturizované jaderné hlavice, které by se na takové rakety vešly. Analytici tvrdí, že zdokonalení menších hlavic by pravděpodobně bylo klíčovým cílem, pokud Pchjongjang obnoví jaderné zkoušky.

Tagy: