Zákulisní hra Šojgua v KLDR. Po Kimovi chce pomoc s municí, nebude to ale zadarmo, říká expert

Šojgu jednal s Kim Čong-unem

Matyáš Zrno k aktuální situaci na Ukrajině

Severní Korea má výrobní kapacity, které umožňují produkci munice, již mohou Rusové využít. Právě proto vyrazil ruský ministr obrany Sergej Šojgu do KLDR. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr. Mluvil také o dodávkách zbraní pro Ukrajinu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu odcestoval do KLDR v úterý. Údajně prý za oslavami výročí konce korejské války. Je ale pravděpodobné, že Šojgu jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem také o vzájemné podpoře.

„Ze strany Ruska by za tím mohl být zájem o severokorejskou dělostřeleckou munici. Takové zprávy se objevovaly už v minulých měsících. KLDR má totiž výrobní kapacity pro munici, kterou by Rusové mohli použít,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Visingr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Utužování vztahů? Šojgu přivezl do KLDR dopis z Kremlu, Kim Čong-un mu ukázal výstavu zbraní

A co bude Severní Korea požadovat na oplátku? Podle Visingra je pro KLDR důležité angažmá Ruska v Radě bezpečnosti OSN.

„Rusko by třeba mohlo vetovat v Radě bezpečnost OSN pokračování sankcí uvalených na KLDR. Respektive by řeklo, že ty sankce nebude dodržovat. Pak by přes Rusko mohlo proudit nejrůznější zboží, které by KLDR využilo,“ myslí si analytik.

Tah podporovatelů Ukrajiny

Podle Visingra ale výrobní kapacity nenavyšují jen spojenci Ruska, ale také Ukrajiny. Řada států navíc údajně podporuje Kyjev nepřímo pomocí prostředníků.

„Je známo, že Američané navyšují výrobu dělostřelecké munice. Jsou tady i další státy, které dodávají na Ukrajinu munici přes prostředníky. Hodně se mluví o Jižní Koreji, objevily se zprávy také o České republice nebo Japonsku,“ uzavřel Visingr.

Dynamika války na Ukrajině se mezitím stupňuje. Podle zahraničních médií, včetně americké CNN, zahájili Ukrajinci v týdnu další fázi protiofenzivy. Na frontu měly tentokrát vyrazit brigády složené z vojáků, kteří cvičili na Západě.

Šéf televizní zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno informoval, že se v současnosti bojuje převážně na čtyřech různých úsecích fronty. Na jednom z nich se daří postupovat Rusům, na dalších začínají mít převahu Ukrajinci. K žádnému velkému průlomu ale prozatím nedošlo, nejblíže triumfu jsou jednotky Kyjeva údajně u Bachmutu.

Tagy: