Kirk dorazil do Evropy. V Portugalsku hrozí 12metrové vlny, hurikán ovlivní i počasí v Česku

Hurikán Kirk, který se nad oceánem změnil v mimotropickou cyklónu, dorazil do Evropy. Nejsilněji zasáhne západní státy. Španělsko, Francie i Portugalsko vyhlašují výstrahy, očekávají vysoké vlny, déšť i silný vítr. Cyklóna by podle meteorologů měla ovlivnit i počasí v Česku.

Důsledky hurikánu Kirk pocítili ve středu ráno nejprve u pobřeží Pyrenejského poloostrova. V přístavním městě Porto na severu Portugalska platí ve středu i čtvrtek výstraha meteorologů z IPMA hlavně kvůli vysokým vlnám, které mohou mít až 12 metrů. Škody ale může napáchat i silný vítr a intenzivní déšť, před kterými jsou také vydané výstrahy.

ČTĚTE TAKÉ: Pohled na hurikán Milton dohnal meteorologa k slzám. Živel se řítí na Floridu a Yucatán

Na bouři se připravuje i Španělsko, které vydalo výstrahu pro většinu svého území. Podle tamního hydrometeorologického ústavu Aemet hrozí škody hlavně na severu země kolem pobřeží, vlny mohou dosahovat výšky až sedmi metrů. Výstraha před silným větrem ale platí i pro středozemní, jižní i východní část Španělska. Extrémní riziko hrozí až do čtvrtka na severu v pohoří Picos de Europa, kde vítr může dosáhnout až 140 km/h.

I sousední Francie varuje před bouří a hlavně možnými povodněmi, které hrozí hned v několika částech země. „Nepřetržité deště ve spojení s již vlhkými půdami by mohly způsobit záplavy. Lokálně naprší až 90 mm srážek,“ varují meteorologové z Meteo France.

Postup meteorologického jevu přes západní Evropu ovlivní i Česko. Od jihozápadu k nám bude proudit teplejší vzduch, takže teploty vystoupají ke 20 °C. „V závěru týdne začne do střední Evropy v týlu této níže naopak proudit studený vzduch od severozápadu,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na svém profilu na síti X.

Na území Česka je od středy 21:00 do čtvrtka dopoledne v platnosti výstraha proti silnému větru. V Jeseníkách, Beskydech a ve Frýdlantském výběžku bude zesilovat jižní až jihovýchodní vítr a v nárazech bude přesahovat rychlost 65 km/h, upozorňuje ČHMÚ. Po čtvrtečním poledni by měl vítr postupně slábnout.

Během čtvrtečního rána a dopoledne zesílí vítr v severozápadní části Čech. Od čtvrtečních 06:00 do 12:00 mají se silným větrem počítat lidé v Karlovarském a Ústeckém kraji, na severu Libereckého kraje, v západní části Středočeského kraje a na severozápadě Plzeňského kraje.

Vítr může v těchto regionech podle meteorologů lámat větve a způsobit i menší škody na budovách. Lidé by proto měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení. Meteorologové rovněž doporučují zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Napospas živlům. Lovci bouřek vletěli do hurikánu Milton. Záběry ukazují, co následovalo

Tagy:
počasí bouřka Francie Evropa povodeň Španělsko katastrofa Portugalsko silný vítr Český hydrometeorologický ústav přírodní katastrofa Porto katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa International Project Management Association