Kiska: Český krok vůči Ficovi byl správný. Slovensku ukázal, jak je vnímána naše politika

Bývalý prezident Slovenska Andrej Kiska.

Kiska o volbách na Slovensku

Bývalý prezident Andrej Kiska ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS ke slovenským volbám ocenil krok českého premiéra Petra Fialy (ODS), který přerušil tradici společných jednání obou vlád. Podle Kisky české a slovenské vlády stejně nic zásadního neřešily, a jedná se tak o symbolický krok. Také dodal, že premiér Robert Fico (Směr) je populistický politik. Svůj hlas dal Ivanu Korčokovi.

Premiér Petr Fiala (ODS) přerušil tradici společných jednání vlád České a Slovenské republiky kvůli rozdílné zahraniční politice. Kiska, který byl prezidentem Slovenska od roku 2014 do roku 2019, to ocenil. „Krok premiéra Fialy byl symbolický. Podobně symbolická jsou totiž i společná jednání, protože se tam nic zásadního neřeší. Odmítnutí se sejít se slovenskou vládou byl správný krok a symbol. Celé naší společnosti totiž ukázal, jak je vnímána Ficova politika,“ řekl Kiska pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečnostní hrozba jménem Fico? Fiala kvůli němu proškrtal projev o munici pro Ukrajinu

Kiska přesto vztahy mezi zeměmi ocenil. Podle něj na světě neexistují dva státy, které by si byly bližší. „Je to úžasné. Můj syn žije v Praze a také vnoučata. Vztahy jsou fantastické,“ pronesl Kiska.

Podle bývalého prezidenta je současný premiér Robert Fico typickým populistickým politikem. „Zažil  jsem ho, když jsem byl prezidentem. Jeho rétorika je výrazná a nepříjemná. Velmi mě mrzí, že se kandidát na prezidenta Peter Pellegrini snaží získat typ jeho voličů. To je mi nesmírně líto,“ konstatoval dále.

Kiska také poodhalil, kdo má jeho hlas v prvním kole slovenských voleb. Do urny totiž hodil kandidáta, kterého podporuje slovenská opozice. „Od začátku jsem vyslovil podporu Ivanu Korčokovi, který je pro mě správným symbolem. Za ním stojím a věřím, že se mu to podaří,“ dodal Kiska.

Tagy: