Klárka strávila kvůli bezohlednému motorkáři léto v nemocnici. Troja volá po větší bezpečnosti

Obyvatelé Troje požadují přísnější bezpečnostní opatření.

Bezohledný motorkář srazil na přechodu školačku

Školačka Klárka, kterou v červnu srazil na přechodu v pražské Troji bezohledný motorkář, dál zůstává v nemocnici. Dívka po nehodě skončila v umělém spánku. Ačkoliv se její stav zlepšil a může chodit o berlích, zatím se po prázdninách strávených v péči zdravotníků do školy nepodívá. Na pražský magistrát v pátek přinesli její rodiče a další lidé petici. Požadují další bezpečnostní opatření v Trojské ulici, která podle nich dál zůstává nebezpečná.

Rušná ulice plná aut, kolon a netrpělivých řidičů. Jeden z nich chtěl letos v červnu předjet dodávku, při najíždění do protisměru však na přechodu srazil malou školačku. Lékaři ji uvedli do umělého spánku.

ČTĚTE TAKÉ: Jeden skok do vody a šestnáctiletý David možná nebude chodit. Rodina prosí veřejnost o pomoc

Po dvou měsících v nemocnici se její stav  zlepšuje. „Dcera začíná chodit o berlích a před týdnem a půl přeskočila z postele na vozík, z vozíku do chodítka a nyní se snaží chodit o berlích,“ uvedl otec zraněné dívky Josef Cícha pro CNN Prima NEWS.

Příští týden začíná nový školní rok, na školáky v Troji ale žádná nová bezpečnostní opatření nečekají. Změnilo se pouze to, že byly zpomalovací polštáře nahrazeny zpomalovacími příčnými prahy.

Místní ale nechtějí dopravní situaci nechat jen tak být. Petici na Magistrát hlavního města Prahy nepřišli předat jen rodiče zraněné Klárky, ale i starosta Troji a mnoho dalších lidí. „Chceme semafory. Jasný plán potřebují hlavně ředitelé škol. Těch se budou 1. září ptát rodiče, co tady budeme mít nového,“ popsal Cícha.

„Zpomalovače, ostrůvky, semafory. Věříme tomu, že k tomu dojde,“ zmínil ředitel Trojského gymnázia Radim Jendřejas pro CNN Prima NEWS.

Petice teď poputuje k výboru a projedná ji i pražské zastupitelstvo. „Pan náměstek Hřib měl jednání, která mají směřovat k tomu, aby doprava v tomto konkrétním případě byla vyřešena. Za mě by Troja měla být neprůjezdná,“ sdělil CNN Prima NEWS Jiří Brůžek, předseda výboru pro výchovu a vzdělávání.

Štáb CNN Prima NEWS na místě nehody natáčel už v červnu. Pouhý týden po incidentu se mu podařilo zachytit stejný řidičský manévr. „Motorku máte z nějakého důvodu. Pospíchám do práce,“ sdělil CNN Prima NEWS oslovený motorkář. Situaci by mimo jiné mohly zlepšit tzv. světelné závory, přetížená doprava by se tam tak hlavně v ranních a odpoledních špičkách mohla rapidně změnit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Autobus v Praze zachvátily plameny. Oheň fatálně zasáhl i několik dalších aut, ukazují záběry

Tagy:
zdraví léto nemocnice dopravní nehoda CNN Prima NEWS Praha Praha-Troja Pražský magistrát katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události silniční nehoda Trojské gymnázium