Klatovy aneb Město, které má vše. Bohatou historii, umělecké zázemí i moderní infrastrukturu

Klatovy a místní náměstí

Klatovy - město, jehož historie vás nadchne

Klatovy jsou kulturním městem, svým obyvatelům ale nabízejí také sportovní zázemí, pracovní příležitosti a na dosah šumavskou přírodu. I proto si v posledních letech tohle město udržuje stálý počet obyvatel. Část z nich ovšem dojíždí za prací do Německa, hraniční přechod s našimi sousedy je odtud pouhých 30 km.

Chcete pulzující téměř dvou set tisícové město nebo dechberoucí výhledy v nedotčené přírodě? Klatovy svou polohou mají obojí nadosah. Za půl hodiny jste odsud v srdci Šumavy a podobně dlouho pojedete do Plzně. Místním tu ale nic nechybí. „Velká výhoda je, že prakticky do 18 let věku nemusí nikdo opustit město, protože máme bohatou síť od předškolních, přes základní školy až po širokou nabídku středního školství,“ říká starosta města Rudolf Salvetr.

V Klatovech se dobře žije, všem

Na vysokou školu pak mladí odchází obvykle do Plzně, Prahy, nebo Českých Budějovic. Podle starosty je velkým trendem poslední doby, že se nakonec do rodného města lidé opět vrátí. Lokalita má totiž velmi atraktivní polohu. Leží nedaleko Bavorska, kam řada místních dojíždí za prací. „Jsme v podhůří Šumavy, jedné z nejkrásnějších přírodních lokalit a v Klatovech se snoubí částečně kvalitní životní prostředí a snoubí se také s bohatou historií,“ uvádí dále první muž Klatov v pořadu Prima město.

ČTĚTE TAKÉ: Máte 57 let zpoždění. V lékárně v Klatovech nabízeli prášek z jednorožce i pouštěli žilou

Zdejší dějiny přitom silně ovlivnili Jezuité, kteří byli mimo jiné zakladateli zdejšího gymnázia. Jezuitský řád ale zanechal ve městě, kterému se mimochodem přezdívá brány Šumavy celou řadu kulturního dědictví. Například jezuitský kostel. „To je jeden z příkladů bezvadné spolupráce mezi biskupstvím, protože společně jsme přispěli také k rekonstrukci toho kostela. Je to dominantní budova na klatovském náměstí, stejně tak jako nedaleká jezuitská kolej,“ říká Rudolf Salvetr.

S historií města je ale také neodmyslitelně spojena výroba skla. V minulosti tady i v okolí byla celá řada skláren. Ne náhodou tak před deseti lety v centru města vznikl Pavilon skla. „V tomto pavilonu se nachází sbírka pana Lichtenwertera, sběratele z Vídně, který se zaměřuje na sklo z Klášterského mlýna, který je nedaleko od Klatov, a turisté i místní velmi často do tohoto pavilonu zacházejí potěšit se krásou, která v něm je k vidění,“ vyzdvihuje starosta místní chloubu.

750 exponátů zapůjčil městu Klatovy vídeňský sběratel, mezi vůbec nejvzácnější kusy patří třeba váza, která byla vyrobena jako jediná na světě a je inspirována ženským tělem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strážní věž i mučírna. Zvon majestátní klatovské dominanty býval slyšet až v Plzni

Město, kde nelze zahálet

Na své si ale v Klatovech přijdou také milovníci sportů, nebo vodních radovánek. „Máme celou řadu volně přístupných sportovišť, ať už je to bike park nebo moderní pump trail. A co je zajímavé, je komplex letních lázní spolu s krytým bazénem a s wellness zázemím, který je hojně využíván ve špatném počasí i turisty, kteří pobývají na Šumavě,“ říká Rudolf Salvetr.

Plavecký areál byl zrekonstruován a slavnostně otevřen před devíti lety. Ke stávajícímu bazénu přibyl ještě ten relaxační společně s tobogánem a saunovým světem. gero: hudba / obrázky z bazénu. Asy: Klatovy mají jednu velkou výhodu - žije tady mnoho zapálených sportovců organizátorů, díky tomu se sem pravidelně vrací MČR v rally sportu.

Tagy: