Česká rarita, kterou si v Jindřichově Hradci můžete načepovat s PHM: Tuzemák

Rarita, která se prodává v Česku a na Slovensku. Tuzemák. Jinde ve světě ho nenajdete.

Dobře vyzrálý Jindřichohradecký tuzemák? Kde přesně a jak se vyrábí, to vám teď prozradíme

Jindřichův Hradec proslavila mimo jiné také jedna z místních čerpacích stanic. Kromě běžných položek, které v její nabídce žádného řidiče nepřekvapí, se totiž nachází jedna velmi netradiční — dobře vyzrálý jindřichohradecký tuzemák. Byli jsme zvědaví, odkud prodejci zákazníkům tuzemák do láhví stáčí, a vydali jsme se až do srdce slavné místní likérky.

Typické cinkání láhví a nezaměnitelná vůně lihu, vanilky a koření. To je nejtradičnější produkt Jindřichohradecké likérky, kterému se do roku 2002 smělo říkat rum. Už dvaadvacet let mu ale nikdo jiný neřekne jinak než tuzemák. „Český rum, neboli v současné době tuzemák, je ryze český výrobek. Prodává se pouze na našem a slovenském trhu, jinde ve světě ho neznají a je vyroben pouze z českých surovin,“ vykládá Josef Nejedlý, ředitel Fruko-Schulz.

Nápoj vznikl v Evropě už v době napoleonských válek jako náhražka zámořského třtinového rumu. Historie jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz sahá do roku 1898. První továrna svého druhu v Rakousku-Uhersku vznikla díky podnikateli Moritzovi Schulzovi. „Byla to výroba ovocných vín a sirupů a postupně se rozšiřoval sortiment až do výroby tvrdého alkoholu. A po válce byla firma znárodněna a po revoluci byla znovu navrácena původnímu majiteli. My jsme se s ním spojili,“ vypráví v pořadu Prima město dále ředitel společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Turnov je městem pokladů. Drahokam Českého ráje se pyšní výtečnou kvalitou života

Ryze česká firma se stovkou zaměstnanců vyprodukuje zhruba osm milionů lahví alkoholu za rok a patří mezi pět největších výrobců lihovin v České republice. „Na stáčírně každý den jedeme určitý druh lihoviny... Třeba dnes jedeme tuzemák... Za osm hodin vyrobíme padesát tisíc láhví,“ uvádí Pavla Neubauerová, mistrová stáčírny.

V ní se stáčí čtyřicet druhů alkoholu. Jedině jindřichohradecký tuzemák zde ale nabízí netradiční atrakci. Jedinou čerpací stanici na světě, kde kromě pohonných hmot lze natankovat taky tuzemák. Na začátku byl nápad využít volné nádrže a umožnit tankování pro zaměstnance. Vedle benzinu a nafty zde ale zůstalo místo ještě pro jeden produkt, a tak z původní recese před šestnácti lety vznikla oblíbená rarita, díky níž firma měsíčně vytočí desítky tisíc litrů populární lihoviny. „Spousta lidí sem zajíždí, protože je to známé a je tady realitou, že teče rum přímo z výrobny...“ říká jeden ze zákazníků.

A další ho doplňuje: „Já už sem jezdím asi deset let. Je to levnější než v krámě.“

V zahraničí ale Jindřichův Hradec proslavil jiný alkoholický nápoj — absint. „Největší dovozci jsou Čína, Tchai-wan, východní části Evropy, Rusko, ale i Evropská unie,“ uvádí ředitel společnosti, který se už díky svému postu setkal s mnoha slavnými osobnostmi, herci a zpěváky, ale třeba také s papežem Františkem. Ten ho loni přijal na audienci a obdržel jak jinak než tuzemák. „Taky jsem u něj strávil nejdelší dobu, protože dostával různé sošky Madon a obrázky svatých a to ho moc nezajímalo. Ale láhev, kterou jsem mu dal, tak se ptal, co to je... A bylo to krásné, hezký zážitek,“ vzpomíná šéf likérky.

Tagy: