Klaus podpořil Fica. Slovensko s vámi zůstane demokratickou zemí, vzkázal expremiérovi

Exprezident Václav Klaus se rozhodl veřejně podpořit bývalého slovenského premiéra Roberta Fica před nadcházejícími předčasnými volbami do Národní rady. Bývalá tuzemská hlava státu Ficovi zaslala dopis, jehož znění zveřejnila na stránkách svého institutu. Klaus v textu píše, že je zneklidněn atmosférou na Slovensku a právě ve Ficovi „vidí šanci, jak by Slovensko mohlo zůstat demokratickou zemí“.

„Pozorně sledujeme předvolební debaty i celou atmosféru na Slovensku. Jsme tím zneklidněni a ve Vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí a aby zůstalo samo sebou,“ napsal Klaus slovenskému expremiérovi a šéfovi strany Směr-SD.

PODÍVEJTE SE: Slovenský expremiér Igor Matovič se popral s Robertem Kaliňákem

Český exprezident dále uvedl, že důvodem onoho zneklidnění je pro něj čerstvý incident ze středy, kdy předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a rovněž bývalý předseda vlády Igor Matovič narušil tiskovou konferenci Ficova Směru, když na místo přijel autem s tlampači. Na místě se strhla rvačka mezi Matovičem a Ficovým někdejším ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Vzduchem létaly nejen vulgární urážky, ale také pěsti a kopance.

Klaus v dopise dále zmínil, že je pro Fica nutné se „opřít o občany Slovenska“, nikoliv o „komentáře v New York Times či v jiných zahraničních médiích, včetně českých“.

„Výsledky slovenských voleb považujeme za důležité nejen pro Slovensko samotné, nejen pro další vývoj ve střední Evropě, ale také v Evropě jako celku. Budou mít dopad i v České republice,“ pokračoval v dopise Klaus.

Na závěr svého textu se exprezident veřejně vyznal z podpory Fica. „Berte tento dopis jako výraz naší podpory v závěru předvolebního boje. I když se z mediálních zpráv může zdát, že u nás stoupence nemáte, můžeme Vás ubezpečit, že tomu tak není,“ zakončil Klaus.

PODÍVEJTE SE: Vrátí se Slovensko do rukou Roberta Fica?

Je dlouhodobě známo, že také Klausův nástupce na Pražském hradě, Miloš Zeman, má k Ficovi dlouholetý přátelský vztah. V roce 2014 mu udělil Řád Bílého lva 1. třídy a veřejně jej podpořil už například při volbách v roce 2016.

Předčasné parlamentní volby na Slovensku se konají na konci září. Podle průzkumů je hlavním favoritem právě Fico a jeho Směr-SD. Pokud by uspěl a byl pověřen sestavením vlády, stal by se Fico premiérem již počtvrté.

Tagy: