Klausovi za nenasazenou roušku na Národní třídě hrozí pokuta až tři miliony

Václav Klaus na Národní třídě

Vyjádření exprezidenta Václava Klause k 17. listopadu

Policie řeší několik přestupků lidí, kteří během připomínky svátku 17. listopadu na Národní třídě neměli nasazenou roušku. Mezi nimi je s největší pravděpodobností i exprezident Václav Klaus, který sám uvedl, že má roušku tak napůl. Právě za nenasazenou roušku mu hrozí podle zákona pokuta až tři miliony korun.

„Mám ji tak napůl,” řekl Klaus s lehkým úsměvem na dotazy novinářů, proč roušku nemá. „Abychom bez diskuse přijímali veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy, to skoro není možné,“ dodal.

On-line přenos ze 17. listopadu sledujte zde

Roušku napůl neměl jen při debatě s novináři, ale i během svého dopoledního ohlášeného projevu na Smetanově nábřeží. Policie následně informovala o tom, že se lidmi, kteří neměli podle vládního nařízení roušky nasazené, zabývá.

„Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. Toto možné přestupkové jednání oznámíme správnímu orgánu,“ uvedla policie na svém Twitteru. Za veřejný projev nesouhlasu s vládním nařízením tak Klausovi v nejpřísnější fázi hrozí pokuta až tři miliony korun.

„Na místě mohou policisté uložit pokutu až 10 tisíc korun, ve správním řízení poté až tři miliony korun,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí policie ČR Jan Daněk.

V úterý na Národní třídě podle něj na místě žádná pokuta udělena nebyla, bylo pouze oznámeno protiprávní jednání. Konkrétně neuvedl, že to bylo u prezidenta Klause, ale řekl, že ho policie eviduje jako veřejně známou osobu.

Klaus: Zavádí se cenzura a jen jediná pravda

Klaus promluvil již dříve dopoledne na Smetanově nábřeží, než se přesunul na Národní třídu, kde položit květiny k památníku 17. listopadu.

Hovořil o tom, že se Česko potýká s omezováním svobod. „Naděje na návrat k normálnímu svobodnému životu slábne. Zavádí se cenzura. Začíná být opět povolena jen jedna jediná pravda. Vítězí manipulace, moralizování a dělení společnosti na ty správné a politicky korektní, kteří i dnes se vším souhlasí, a na ty, kteří si dovolí nesouhlasit,“ řekl v projevu Klaus.

Proti nošení roušek se prezident vyjádřil už dříve. Koronavirus považuje za víc než „pouhou“ nemoc a zneužití této nemoci za nástroj k přeměně světa. Zárpveň také prohlásil, že rouškaři jsou vítači migrantů a přejí si posílení Evropské unie.

„Mám svou představu o významu roušek. Ne že bych si ji já sám vymyslel, přeci medicínská profese má mezi sebou vášnivé bojovníky za roušky a stejně vášnivé odpůrce roušky,“ uvedl před třemi dny.

Tagy: