V KLDR se hromadně popravovalo kvůli povodním. Kim Čong-un poslal na smrt desítky úředníků

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal údajně minulý měsíc popravit dvě až tři desítky vládních úředníků z provincie Čagangdo, kterou v červenci postihly smrtící povodně a sesuvy půdy. Úředníci prý byli potrestáni za to, že nezabránili katastrofě, která si vyžádala odhadem asi tisíc obětí, informovala jihokorejská média. Jejich zprávy není možné ověřit z nezávislých zdrojů, připomínají agentury.

Severokorejské úřady slíbily, že přísně zakročí proti těm, kteří údajně mohli udělat více pro to, aby obětem zabránili, uvedla jihokorejská stanice Čoson TV s odvoláním na nejmenovaného severokorejského představitele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael vře kvůli zavražděným rukojmím. Chystá se obří stávka, Netanjahu je pod tlakem

Severokorejský režim je velmi uzavřený, a proto je těžké ověřovat jakékoli informace. Severokorejská tisková agentura KCNA nicméně napsala, že Kim Čong-un nařídil úřadům „přísně potrestat“ úředníky po ničivých záplavách, které v červenci postihly provincii Čagangdo poblíž hranic s Čínou. Na mimořádném zasedání politbyra ve městě Sinuidžu Kim Čong-un vyzýval k potrestání těch, kteří zanedbali své povinnosti a zavinili tak oběti, jimž se dalo předejít, dodala KCNA.

Rozsáhlé povodně, které v červenci postihly severozápadní provincii Čagangdo, připravily tisíce obyvatel o střechu nad hlavou a vyžádaly si zřejmě vysoký počet mrtvých a zraněných. Jihokorejská média uvedla, že počet obětí mohl přesáhnout tisícovku. Severokorejské státní sdělovací prostředky informovaly, že povodně zaplavily 4100 domů, 3000 hektarů zemědělské půdy a mnoho veřejných budov, silnic a železnici ve městě Sinuidžu a sousedním Uidžu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejlepší přítel Ukrajinců. Robotičtí psi dávají pac, „značkují“ Rusy a varují před minami

Tagy:
poprava povodeň Kim Čong-un KLDR politika přírodní katastrofa Korejská centrální zpravodajská agentura Sinuidžu