Nejlepší přítel Ukrajinců. Robotičtí psi dávají pac, „značkují“ Rusy a varují před minami

Robotičtí psi se na ukrajinském bojišti budou podle vojáků objevovat čím dál častěji.

Psí roboti pomáhají ukrajinským vojákům ve válce

Ještě před pár lety sloužili spíše jako kuriozita ze světa technologií. Nyní ale robotičtí psi nechali veselé tanečky daleko za sebou a pomáhají ukrajinským bojovníkům na bitevním poli. Ti je čím dál více využívají během průzkumných operací, při kterých odhalují skryté nášlapné miny nebo „značkují“ ruské vojáky. Záběry, které odhalují, co všechno robopes na frontě dokáže, se pochlubila například ukrajinská 28. mechanizovaná brigáda. Ta do terénu pravidelně vysílá více než 30 netradičních mechanických pomocníků.

Jsou malí, hbití, relativně rychlí a poradí si i s překážkami v cestě. Využití robopsů v ozbrojených konfliktech už dávno není jen hudbou budoucnosti, ale realitou ukrajinského bojiště. A stejně jako osvědčené drony, i mechaničtí „mazlíčci“ mohou na frontě zachraňovat životy – nebo je naopak brát ruským protivníkům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bleskový ukrajinský úder. Zajali v Rusku desítky vojáků. Nechtěli bojovat, diví se velitel.

S fotografiemi a průvodním videem se například pochlubila 28. mechanizovaná brigáda, se kterou mimo jiné šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno strávil celý den v zákopech. Na Donbase používají vojáci více než 30 robopsů od společnosti Brit Alliance, a jak se zdá, nemohou si je vynachválit.

Ukázalo se totiž, že jsou během průzkumu terénu zkrátka nedocenitelní. Jednak jednoduše nahradí vojáka, který by musel riskovat život při čištění nepřátelských zákopů, jednak je mnohem menší a tudíž nenápadnější. Díky kameře může snímat, co všechno vidí před sebou, a varovat na dálku ukrajinské operátory před potenciálním nebezpečím. Tím může být například zakopaná mina nebo skrytí nepřátelé. Právě ty může prostřednictvím psa operátor „označkovat“ – ať už jako následné terče útoku, nebo třeba jako další proměnou při sestavování taktiky boje v dané oblasti.

„Masově je začneme využívat po kompletní modernizaci robotických psů pro naše potřeby,“ řekl pro německý deník Bild stručně Kurt, jeden z velitelů 28. mechanizované brigády, který má „smečku“ na starost. Upřesnil, že jde o modely robopsů BAD2 s termokamerami a dalšími senzory, které jim pomáhají zorientovat se na bojišti a odhalit skrývající se ruské jednotky.

Ačkoliv se pro průzkum většinou používají malé drony, které mohou z bezpečné výšky pohodlně pozorovat veškeré hemžení na bitevním poli, výrazně větší problémy má s hustými lesními porosty či zastavěnými oblastmi. Právě v tento moment přichází vhod robopes, který nemá problém se prohánět po nerovném terénu a obcházet překážky. Stejně tak zvládne aktivovat nastražené pasti, nad nimiž by dron jednoduše přeletěl bez povšimnutí.

Osvědčil se rovněž při přenášení malého množství munice či zásob pro obránce na frontové linii. Sami vojáci 28. mechanizované brigády doufají, že se dočkají i sebevražedných „kamikaze“ variant, které by jim pomohly s ničením tanků, obrněných vozidel či opevněných ruských pozic. „Každá jednotka by měla mít jednoho takového psa,“ poznamenal.

Jeden robopes stojí více než 200 tisíc korun, v terénu vydrží na jedno nabití okolo pěti hodin. Už se na internetu objevily také varianty s přimontovaným kulometem či plamenometem, ty jsou nicméně spíše v testovací fázi. Je na místě dodat, že nejde o zcela autonomní roboty – podobně jako drony se neobejdou bez operátora.

Když bojovníky Hamásu loví robot

Obdobně používá robopsy také izraelská armáda v Pásmu Gazy. Mechaničtí pomocníci například procházejí tunely postavené radikálním hnutím Hamás a dovolují operátorům reagovat na možná nebezpečí, která odhalí. Web Haaretz upozornil na to, že pro izraelskou armádu je konfliktem poničené Pásmo Gazy ideální testovací půdou pro další autonomní systémy a zbraně.

Web zmínil také „Kohouta“, bezpilotní dron miniaturních rozměrů s ochrannou klecí, který rovněž pomáhá s průzkumem hůře prostupného terénu, ale také například větracích šachet či úzkých kanalizačních tunelů, kam se ani robopes nedostane.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze. Ukrajinci rozmlátili „neporazitelný“ ruský tank za miliony dolarů.

Tagy: