Na Jižní Koreu se snesly balóny plné exkrementů. Jen se bráníme, vysvětlila „útok“ KLDR

Více než 150 balónů s odpadky a exkrementy vyslala KLDR ve středu přes hranice do Jižní Koreje. Tamní vláda varovala občany, aby se jich nedotýkali. Informaci přinesl zpravodajský web americké CNN, podle něhož se ze strany KLDR jednalo o odvetu za činnost jihokorejských aktivistů. Ti v minulosti rovněž prostřednictvím balónů posílali do KLDR celou řadu předmětů – léky, potraviny nebo USB flash disky s jihokorejskými filmy.

Baterie, kusy bot nebo exkrementy – i to podle americké CNN obsahují plastové pytle, které se z nebe snesly na Jižní Koreu. „Jestli balóny obsahují jen odpad, zatím analyzují vládní agentury,“ uvedl jihokorejský Sbor náčelníků štábů (JCS) a dodal, že armáda spolupracuje s velením OSN. Pro sběr a analýzu předmětů vytvořil Soul speciální tým, který se zaměřuje na práci s výbušninami a chemickými nebo biologickými zbraněmi.

ČTĚTE TAKÉ: KLDR testovala systém jaderných podvodních dronů. Kim Čong-un zesiluje tlak na Západ

Jihokorejská vláda doporučila obyvatelům nejvíce postižených provincií – Gyeonggi a Gangwon, aby se zdržovali doma. Při pádu prý mohou balóny poškodit vozidla, střechy domů nebo dálnice.

„To, co dělá Severní Korea, jasně porušuje mezinárodní právo a ohrožuje bezpečnost našeho lidu,“ řekl pro list The Korea Times mluvčí JCS a vyzval KLDR, aby akci okamžitě zastavila. K podobnému incidentu s balóny totiž došlo už v letech 2016 a 2018. Jihokorejci mohou podle JCS očekávat, že Severní Korea bude v budoucnu své počínání opakovat a počty vypuštěných balónů vzrostou.

Balóny s propagandou

Incidentu s balóny předcházelo prohlášení náměstka ministra obrany KLDR Kima Kang-ila. „Pohraniční oblasti a vnitrozemí Jižní Koreje brzy zavalí hromada odpadků a špíny. Teď se teprve ukáže, kolik úsilí je potřeba vynaložit k tomu, aby byla odstraněna škoda, kterou napáchal někdo jiný,“ řekl v neděli podle Reuters a předeslal, že jestli jih pošle „špínu“ na sever, bude se bránit.

Narážel tím zřejmě na to, že jihokorejští aktivisté balóny posílali do KLDR různé předměty, včetně propagandistických letáků a USB flash disků s jihokorejskými filmy a K-popem.

Jihokorejská vláda to sice v roce 2020 občanům zakázala, podle Reuters v tom ale aktivisté nepřestali. Jeden z přeběhlíků Park Sang-hak, který materiály do své rodné vlasti posílá už 15 let, se nechal slyšet, že v tom bude pokračovat. Snaží se prý Severokorejcům zprostředkovat informace o okolním světě, zejména o demokracii, citovala ho agentura Reuters.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kimova severokorejská říše se otevírá turistům. Akorát pouze těm z Ruska

Tagy: