CNN: Kimova severokorejská říše se otevírá turistům. Akorát pouze těm z Ruska

Kim Čong-un na návštěvě zemědělské farmy spravované armádou

KLDR k sobě pouští turisty z Ruska

Severní Korea přivítala skupinu turistů z jiné země. Konkrétně jde o ruské cestovatele, kteří v zemi strávili nějaký čas. Informuje o tom americká stanice CNN. Další výlety z Ruska do KLDR jsou prý už domluvené a je o ně značný zájem. Oproti tomu turisté ze Západu se do jedné z posledních diktatur na světě jen tak nedostanou.

„Přihlásil jsem se na tuto cestu v okamžiku, kdy jsem se o ní dozvěděl,“ cituje CNN ruského cestovatelského bloggera z Petrohradu Ilju Voskresenského.

Vzhledem k tomu, že se kvůli ruské invazi na Ukrajinu, kterou rozpoutal prezident Vladimir Putin, do většiny západních zemí nemá šanci dostat, má teď poměrně těžkou práci.

ČTĚTE TAKÉ: Krutý trest za sledování seriálu: Mladíci v KLDR dostali 12 let nucených prací, odhalilo video

Výjimkou v cestování je pro něj ale právě KLDR, která ruskou skupinu turistů uvítala. „Je to jako vrátit se zpátky v čase. Připomíná mi to historky od mých rodičů, kteří mi vyprávěli o životě v Sovětském svazu. Prázdné ulice, skoro žádné reklamy… Je to neuvěřitelné,“ popsal pro CNN Voskresenskyj.

Dojmy má i další ruská turistka Jelena Byčkovová. „Ty pečlivé přípravy na náš výlet byly jak z divadelních prken. Mezi těmi choreografiemi jsem se ale nemohla zbavit pocitu, že je tu ještě jedna strana Severní Koreje, která zůstává skrytá,“ řekla CNN turistka z Moskvy.

Podle americké stanice se výlet týkal asi stovky Rusů, která je dost možná úplně první výpravou, která se do izolované diktatury dostala od dob pandemie koronaviru. Rusko zároveň hlásí, že další trip se má odehrát v březnu. A už teď je beznadějně vyprodaný.

Cesta ruských turistů do KLDR přichází v době, kdy Moskva utužuje své vztahy s Pchjongjangem. Vládce země Kim Čong-un v uplynulých týdnech ještě více vyhrotil vztahy se svým sousedem – Jižní Koreou. Korejský poloostrov, který je už desítky let nejednotný, je tak centrem dalšího napětí ve světě.

Tagy: