Klidně spáchej sebevraždu, měli říct vychovatelé dívce. Ta pak skočila u Řevnic pod vlak

Řevnice

Pokračování k sebevraždě mladé dívky

Policisté pokračují ve vyšetřování sebevraždy 16leté dívky, která po útěku z diagnostického ústavu skočila pod vlak nedaleko středočeských Řevnic. Podle informací CNN Prima NEWS nikdo z vychovatelů zmizení dívky nenahlásil policii, a to ani hodinu po jejím útěku. Někteří z nich navíc měli vyhrožování sebevraždou ignorovat či zlehčovat.

Redakci CNN Prima NEWS se podařilo získat video zachycující poslední okamžiky života teprve šestnáctileté dívky. Z jejích slov vyplývá, že sebevraždu měla předem naplánovanou. „To je můj první útěk – a poslední,“ říkala. Nerozmyslela si to ani cestou ke kolejím.

Ještě předtím, než skočila pod rozjetý vlak, napsala na sociální síť dojemný vzkaz: „Jenom se chci omluvit všem svým blízkým za to, že jsem to vzdala. Cpu to sem, protože jsem nestihla napsat dopis. Odpusťte mi moje sobecké jednání, jenže já už celej svůj život nezvládám.“

Podle informací CNN Prima NEWS nikdo z vychovatelů zmizení dívky nenahlásil policii ani hodinu po jejím útěku, a to i přesto, že to byla jejich povinnost.

„Když se jednalo o takhle rizikové dítě, u kterého se ví, že jsou u něj suicidální sklony, tak se měli okamžitě volat policisté. Dát jim alespoň zevrubný popis toho dítěte a okamžitě říct: Uteklo nám toto dítě a je možné, že se mu něco stane,“ uvedla bývalá zaměstnankyně diagnostického ústavu, která reportérům CNN Prima NEWS poskytla rozhovor pod podmínkou anonymity.

I když v ústavu již nepracuje, stále má  informace zevnitř řevnického zařízení. Vědět o sebevražedných sklonech dívky měli i vychovatelé, jenže její problém prý zlehčovali. „Vychovatelé museli podcenit demonstrativní pokusy o sebevraždu, protože k nim došlo už při pobytu v Hodkovičkách. A dle ostatních chovanek jí i řekli, ať to klidně udělá,“ svěřil se zdroj.

Dívka nakonec sebevraždu skutečně spáchala, a to po útěku ze zařízení, které má velmi přísný režim a pravidla. Reportéři CNN Prima NEWS kontaktovali i právníka Jana Černého, aby jim osvětlil, jestli vychovatelům za nenahlášení útěku hrozí nějaký trest.

„V tomto případě trestný čin nevidím. Ti ‚provinilí‘ zaměstnanci budou nejspíš potrestáni v rámci pravomoci ředitele ústavu,“ řekl Černý. Otázkou ale zůstává, na co všechno přijdou policejní vyšetřovatelé, kteří dostali případ na starost. Ti mají přístup ke svědkům i dalším informacím.

Tagy: