Klíště jako manželka? Ta se vám nevyzvrací do rány, smál se Prymula a poradil, jak se chránit

Epidemiolog Roman Prymula

Prymula doporučil, jak se chránit před klíšťaty

Očkování proti klíšťové encefalitidě poskytuje asi 98procentní ochranu, uvedl v pořadu Nový den ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Poradil také, jak s nebezpečnými parazity bojovat.

Kromě klasických repelentů doporučil bývalý ministr zdravotnictví také alternativní cestu. „Používají se i lidové cesty, například užívání vitamínu B complex, který klíšťatům docela vadí,“ uvedl epidemiolog.

Existuje také očkování. „Proti zásadní nemoci, jako je encefalitida. V Česku je také program, kdy od 50 let výš je očkování hrazeno a proočkovanost zdárně stoupá,“ zmínil Prymula. Očkování podle něj dosahuje asi 98procentní úspěšnosti v ochraně před nákazou.

ČTĚTE TAKÉ: Není logoped jako logoped, někteří dítěti uškodí. Jak poznat skutečného odborníka a nenaletět?

„Zkoušeli jsme vyvinout různé vakcíny proti borelióze, ale ty byly staženy, protože způsobovaly záněty kloubů. Její vývoj byl velmi komplikovaný, protože borelia je četný patogen, který má různé varianty,“ vysvětlil.

Ve vysílání CNN Prima NEWS také popsal, co mají lidé dělat, pokud na sobě klíště objeví. „Optimální cesta je klíště vyviklat do několika stran. Obecně platí, že pokud ho uchopíme dobře, tak lze vyjmout,“ uvedl.

Stejně jako manželky doporučil klíšťata „nedráždit“. „Ale manželka u toho nezvrací do rány,“ dodal s úsměvem Prymula.

Tagy: