Schillerová: Kauza Mlejnek? Vrchol. Zašleme Fialovi dopis a budeme žádat Rakušanovu výměnu

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 14.8.2022

Poslanecký klub hnutí ANO zašle otevřený dopis premiéru Petru Fialovi (ODS) a bude žádat výměnu ministra vnitra. V Partii Terezie Tománkové to řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Hlasování o nedůvěře nevyloučila. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) jde pouze o snahu odvést pozornost od problémů expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Důvodem jsou podle Schillerové kontakty nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. „Tohle už je úplný vrchol s kauzou Mlejnek. Kauz hnutí STAN bylo několik. Očekáváme, že tentokrát už to nemůže projít. Příští týden o tom budeme jednat. Pošleme otevřený dopis panu premiérovi, aby situaci neprodleně řešil a provedl výměnu na postu ministra vnitra. Neudržitelná je pozice pana Mlejnka,“ sdělila exministryně financí.

Jako problém vidí také nedostatečnou prověrku šéfa rozvědky. „Neměl klasickou prověrku, nýbrž jako obchodník. To je úplně jiná prověrka než na zpravodajce. Budeme čekat, než dostane prověrku na přísně tajné? Tohle Petr Fiala nemůže pokrýt,“ dodala.

Podle Pekarové jsou však slova z hnutí ANO pouze snahou odvést pozornost od vlastních problémů. „Je to zodpovědnost pana Rakušana, který se za Mlejnka postavil. Pan Fiala s ním o tom bude mluvit. Myslím, že i pan Faltýnek se scházel s lidmi z kauzy Dozimetr a neviděla jsem hlasy, aby rezignoval. Je to jen snaha odvést pozornost, že je Babiš vyšetřován ve Francii kvůli podezření na daňové úniky a praní špinavých peněz,“ řekla v Partii předsedkyně TOP 09.

S Rakušanem však bude chtít o Mlejnkovi mluvit. Přesto si jeho setrvání umí nadále představit. „Někdo, kdo je vyšetřovaný, by neměl pokračovat v žádné veřejné funkci, ale to není případ pana Mlejnka. Předpokládám, že kdyby tam bylo cokoliv, co by bránilo prověrku získat, tak by ji nezískal,“ doplnila.

Tagy: