Rakušan je jako chromá kachna, za jiných okolností už by ministrem nebyl, míní politolog

Politolog Jan Kubáček hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS

K věci (811)

Po kauze Dozimetr musí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vysvětlovat jmenování šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka. Podle politologa Jana Kubáčka je předseda Starostů jako chromá kachna – pro bezpečnostní komunitu pouze v roli symbolického ministra. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS řekl, že za běžných okolností by Rakušan už ministerstvu vnitra nešéfoval.

Sám Kubáček nevidí jakoukoliv možnost, jak by mohl současný ministr vnitra svůj krok jmenování, respektive neodvolání, Petra Mlejnka odůvodnit. „Myslím si, že obhájit Rakušanův krok bude velký problém,“ říká politolog a dodává, že je pravděpodobné, že to za něj bude muset vyřešit sám premiér. Kauza se pak může podepsat nejen na reputaci Starostů, ale i ODS a samotného Petra Fialy.

O nynější Rakušanově vážnosti uvnitř bezpečnostní komunity Kubáček pochybuje. „Pro ně už je jen ministrem pro formu a symboliku,“ popisuje vicepremiérovu pozici, kterou přirovnává ke chromé kachně.

„V běžných okolnostech, tedy bez předsednictví, bez skutečnosti, že Starostové jsou jednou z nejmocnějších politických sil stávající vlády, a kdyby jejich strana nebyla v situaci, že jejich poslední silnou osobností je právě Vít Rakušan, tak by odcházel i ministr vnitra,“ domnívá se politolog. „Sám Rakušan má momentálně jeden obrovský bonus. Ukazuje se, že je jeden z mála Starostů, který se s panem Redlem nikdy v životě nepotkal a kontakty na něj nepěstoval,“ pokračuje ironicky.

Kubáčkovi současná situace přijde spíš než jako realita jako nějaká hra z produkce Divadla Járy Cimrmana. „Nesvéprávný člověk (Redl, pozn. red.) tady může dělat vrcholnou politiku a ovlivňuje mocenské a ekonomické vazby velmi silné parlamentní strany,“ podivuje se.

Politolog si ale v důsledku myslí, že Rakušan svůj post udrží: „Dokud jeho poslanci zůstanou jednotní, tak zůstane ministrem. Jejich klub totiž drží vládu pětikoalice.“

Současné protesty odpůrců Andreje Babiše (ANO) vnímá expert jako spíše kontraproduktivní. „Odvážně si myslím, že pomáhají spíše Babišovi. Přitahují mu mediální pozornost, utužují jeho voličské jádro a je dost možné, že mu k volbám přivedou část levicových, extremistických nebo protestních voličů.“

Že se nyní jedná o prezidentskou kampaň Andreje Babiše si ale nemyslí. „Nejsem toho názoru, že jde primárně o prezidentskou agitaci. Spíš chce přivést ke komunálním a senátním volbám příznivce ANO, kteří tam obecně moc nechodí. Vytváří si tedy předpolí k tomu, aby se stal nejsilnějším lídrem opozice,“ myslí si Kubáček a uzavírá domněnkou, že by byl Babiš daleko raději premiérem, nebo hlavním kritikem premiéra, než prezidentem.

Tagy: