Babiš: Rakušan musí z vlády, jinak jí vyslovíme nedůvěru. Nemá na to sílu, míní premiér

Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Andrej Babiš se dostal do hledáčku francouzské justice

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem, vyvolá opoziční hnutí ANO v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Napsal to předseda ANO Andrej Babiš v komentáři, který uveřejnila sobotní Mladá fronta DNES (MfD). Fiala k tomu mimo jiné uvedl, že Babišem naznačené hlasování o nedůvěře na něj dělá spíše dojem, že šéf ANO potřebuje překrýt své trestní kauzy v Česku a ve Francii.

Opakované kontakty s Redlem podle expremiéra diskvalifikují Mlejnka pro funkci v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), Rakušan ho ale přesto odvolat nehodlá. Proto by měl skončit ve vládě vicepremiér a ministr vnitra, míní Babiš.

„Pokud i po těchto skutečnostech premiér Fiala v sobě nenajde špetku odvahy a rozhodnosti, dál se bude chovat jako slaboch a neodvolá Víta Rakušana z kabinetu, nezbývá nám než vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Dělat jsme to nechtěli v době předsednictví EU, ale situace je už příliš vážná. Radši rychlý řez, než aby Fialova vláda dál zesměšňovala vlastní zemi před celou Evropou a celým světem,“ uvedl Babiš v článku. „Nebo ať pan Fiala svým hlasem před občany posvětí svou shnilou vládu,“ dodal.

ANO prý původně nechtělo hlasování o nedůvěře vládě iniciovat kvůli předsednictví Česka v Evropské unii. „Několikrát jsem v posledních týdnech zopakoval, že pokud by teď neprobíhalo české předsednictví v EU, určitě bychom iniciovali hlasování o nedůvěře vládě a vystavili jí bilanční účet za její katastrofální vládnutí. A neuděláme to jen kvůli image naší země,“ uvedl později Babiš. „Jenže teď, když se ukázalo, že si Redlova mafie dosadila do funkce šéfa jedné z nejmocnějších tajných služeb a panu ministru vnitra to nevadí, situace už je po těch všech předchozích skandálech neudržitelná,“ dodal.

Fiala: Rozložení hlasů ve Sněmovně je jasné

Ke svržení vlády při hlasování o nedůvěře je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Opoziční ANO a SPD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 92 hlasů, vládní koalice občanských demokratů, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN 108. Premiér ministry přímo neodvolává, podle Ústavy navrhuje jejich odvolání prezidentovi.

Fiala na výzvu k odvolání Rakušana nereagoval. Právo hovořit o vyvolání hlasování má každý poslanec, ať už se práce ve Sněmovně účastní, nebo ne, uvedl. „Podstatné je, zda na to má dostatek hlasů. A rozložení sil v Poslanecké sněmovně je po loňských volbách jasné,“ sdělil Fiala.

„Spíše to na mne dělá dojem, že Andrej Babiš potřebuje překrýt svoje trestní kauzy u nás a ve Francii,“ dodal. Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti podle zjištění deníku Le Monde zkoumá podmínky nabytí vily v Mougins na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru. Babiš v pátek zopakoval, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii se uskutečnily v souladu se zákony.

Babiš míní, že jediným způsobem, jak ÚZSI zachovat důvěryhodnost, je Mlejnkovo odvolání, což Rakušan dosud odmítá. „Je třeba se ptát, proč ministrovi vnitra nevadí, že šéf rozvědky nemá bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň ‚přísně tajné‘ a že Rakušanovi nepřišlo před jmenováním Mlejnka divné, že měl pravidelné pracovní vztahy s úředně nesvéprávným Redlem,“ poznamenal šéf ANO. Připomněl Rakušanova dřívější slova týkající se konce ředitele České pošty Romana Knapa, podle nichž nechce tolerovat kontakty se stíhaným Redlem. Stejně kategorický byl předseda STAN Rakušan i v červnu, když se provalily blízké kontakty jeho stranického kolegy, exministra školství Petra Gazdíka, s Redlem, napsal Babiš.

Rakušan bude o situaci jednat s Fialou

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Případem se bude 25. srpna zabývat sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI, o situaci chce s Rakušanem mluvit příští týden i premiér Fiala.

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval tento týden web Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace, což v sobotním článku zmínil i Babiš. Inspekce se ale v pátek proti těmto informacím ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI.

Mlejnek webu Seznam Zprávy sdělil, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal

Tagy: