Piráti pálí do Spolu. Gregorová mluví o podvodu na voliče, Peksa tvrdě kritizuje Stanjuru

Pokud se koalice Spolu bude ucházet o evropská křesla jako jeden celek, bude to podvod na voliče a hlas od nich nedostanou, řekla štábu CNN Prima NEWS pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Nejde o jedinou jiskru směrem k vládním stranám, která zazněla na sjezdu Pirátů. Europoslanec Mikuláš Peksa v sobotu například napsal, že vedení českých státních financí je v tragickém stavu a ministr financí Zbyněk Stanjura společně s ODS ničí budoucnost České republiky. Podle Politologa Jana Kubáčka uvidíme podobné přestřelky častěji – Piráti se dle jeho slov nechtějí stát „béčkovou ODS“, jako tomu je u lidovců nebo hnutí STAN.

„Pro mě jsou naše primární volby v rámci strany ještě docela daleko, takže si to ještě důkladně promyslím. Zatím uvažuju, že spíše ano, ale nedávám přesné sliby,“ řekla CNN Prima NEWS europoslankyně Gregorová na dotaz, zda plánuje obhajovat svůj mandát. Podobně na tom mají být i její kolegové Marcel Kolaja či Mikuláš Peksa, kteří rovněž přijeli do Liberce na pirátský sjezd.

Zda půjdu Piráti do voleb v rámci koalice, se má rozhodnout v celostátním fóru. S největší pravděpodobností ale podle Gregorové půjde strana do klání o evropská křesla sama – i kvůli nepříliš pozitivním zkušenostem ze sněmovních voleb. Věří, že coby nejliberálnější síla v europarlamentu by stejně nebyla příliš kompatibilní s dalšími politickými subjekty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus se zastal učitelky obžalované z popírání genocidy. Udal ji rodič typu Černochové, tvrdí

Jako úspěch by považovala vyšší počet mandátů, než kolika nyní Piráti disponují, tedy čtyři a více. Následně okomentovala koalici Spolu, o níž se spekuluje, že by coby trojuskupení usilovala o hlasy voličů ve volbách do Evropského parlamentu. Pokud by k tomu došlo, pro Piráty by podle Gregorové nešlo o nevýhodu.

„Nemyslím si, že by nám to uškodilo, skoro až naopak. Domnívám se, že pokud půjdou spolu, bude to takový podvod na voliče, že je volit nebudou. Pro nás jedině dobře. Nicméně už i oni, jak jsem si všimla v médiích, si uvědomují, že to skutečně nedává smysl. Aby ODS, která je v rámci Evropského parlamentu skutečně na až extrémní straně konzervativně-pravicového spektra, šla do voleb se středopravými stranami typu TOP 09 nebo KDU-ČS. Oni to moc dobře ví, ale sama jsem zvědavá, jak to nakonec poskládají,“ dodala.

Stanjura ničí budoucnost Česka, píše Peksa

Její rýpnutí směrem k vládním stranám přišlo jen pár hodin poté, co na pirátském sjezdu vystoupil premiér Petr Fiala (ODS), který si pochvaloval spolupráci napříč politické subjekty ve vládní pětikoalici. Kooperaci s Ivanem Bartošem a dalšími představiteli strany označil za „skutečné partnerství“. Obdobně mluvili i šéfové dalších stran, od Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), Víta Rakušana (STAN) či Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Napříč pirátským sjezdem zaznívala také další kritika. Europoslanec Mikuláš Peksa na Twitter například napsal, že ministr financí Zbyněk Stanjura a občanští demokraté „ničí budoucnost Česka“.

„Napřed zruší superhrubou mzdu, nechají růst náklady na obsluhu státního dluhu, dotují fosilní průmysl, ruší daň z hazardu a nechají tak deficit státního rozpočtu vyrůst nade všechny meze. A pak se ho snaží omezit škrty na studentech, aby vzdělání bylo jen pro ty nejbohatší. Vedení českých státních financí je v tragickém stavu,“ vyjádřil se kriticky k záměru šéfa státní kasy zrušit daňové osvobození u stipendií.

Podle předsedkyně Mladého pirátství Kateřiny Stojanové dosavadní rozhodnutí vlády mnohdy hází mladým lidem klacky pod nohy, což před spolustraníky sdělila i na mikrofon. „Realita, kterou zažíváme, není zastoupena v médiích ani vládních krocích. Mladí žijí mimořádně skromně, brání jim to v plném rozvinutí potenciálu,“ dodala na konto bytové a inflační krize.

Na sociálních sítích se v sobotu rovněž ostře opřela do ODS, která podle newsletteru Mimo agendu platila několika anonymním twitterovým účtům za příspěvky. „Styďte se. Nejste ani změnou směřováním na Západ, ani změnou v kultivaci politické kultury,“ napsala ke snímku účtu Dojnice, za kterou stál straník ODS Ivan Pištora.

Politolog: Piráti nechtějí být „béčkem ODS“

Politolog Jan Kubáček podotkl, že i přes vyřčenou kritiku směrem k vlastním koaličním partnerům probíhá pirátský sjezd překvapivě a nezvykle klidně. Sám očekával ostřejší střet, názory europoslanců ani dalších stranických kolegů pod černou vlajkou ho nicméně nepřekvapily.

„Pirátští voliči jsou velmi kritičtí k vládě Petra Fialy a k tomu, co řeší či neřeší. Pokud chtějí Piráti fungovat dlouhodobě, musí si pokládat otázku, s kým a s jakými tématy přijdou, až budou sněmovní volby a až skončí mandát vlády Petra Fialy. Myslím si, že se členové Pirátů tímhle až tak příliš netrápí, latentní napnelismus jim vyhovuje. Naopak čím víc by byli ‚v klidu‘, tím více by ztráceli na viditelnosti. Často je jejich činnost vidět přesně v rozepřích s vládou. Myslím, že tyto výpady budou přibývat,“ odhadl politolog.

„Nechtějí dopadnout jako lidovci a Starostové, kteří doplácí na to, že pro mnohé voliče jsou opravdu tím ODS-B,“ uzavřel Kubáček.

Tagy: