Kocábova vtipná historka se Schwarzenbergem: Lego za tisíce? Trochu jsem žárlil, přiznal

Hudebník a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Michael Kocáb vzpomínal na Schwarzenberga

Za svou pomoc nečekal vděk, pomáhal skutečně ze srdce. Tak na Karla Schwarzenberga vzpomínal hudebník a bývalý ministr Michael Kocáb. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS zdůraznil, jak krásný vztah měl kníže s dětmi včetně jeho syna Davida. „Nikdy jsem nepřišel na to, jak ví, kdy má narozeniny. Ale vždy mu volal. Dokonce mu přinesl obrovské lego za tisíce. Někdy jsem trošku žárlil,“ smál se Kocáb.

„Karel byl jadrný a peprný. Existuje historka, kdy mu jedna paní děkovala za to, co vše pro národ udělal. Na to jí řekl... to slovo neřeknu... Ale neočekával vděk, skutečně pomáhal ze srdce. Byl to dobrý člověk,“ vzpomínal Kocáb pro CNN Prima NEWS.

Vyzdvihl to, jaký vztah měl Schwarzenberg s dětmi. „Zažil jsem to na vlastní kůži. Mému synovi Davídkovi často telefonoval, třeba když měl narozeniny. Nikdy jsem ale nepřišel na to, jak ví, kdy má narozeniny. Jednou mu přinesl obrovské lego za tisíce, vždy ho pozdravoval. Někdy jsem dokonce trochu žárlil,“ smál se hudebník při vzpomínce na tyto chvíle.

ČTĚTE TAKÉ: Milé chvíle se Schwarzenbergem, pak úder. Kalousek řekl, co knížeti ublížilo

S knížetem se Kocáb scházel od 90. let. „Spojoval novou demokracii, kterou jsme zde zaváděli, se starověkem vášnivým způsobem. Byl obrovsky inspirativní osobností. Duší konzervativec, ale vlastně i trochu liberál. Byl pro přijetí registrovaného partnerství, pro zelenou politiku a na druhé straně pro restituce církevního majetku,“ popisoval.

Při vzpomínce na to, jakou roli Schwarzenberg v české politice sehrával, Kocáb připomněl spojitost s Havlem. „Možná že Václavu Havlovi prorážel cestu do světa, protože šlechtické rodiny jsou propojeny napříč. Karel se se všemi znal a byl tím, kdo mohl Havla uvést třeba k anglické královně. Ve světě byl velmi respektován. Myslím, že on a Havel jsou dvě osobnosti, které nám otevřely dveře do světa,“ dodal Kocáb.

Tagy: